Avto
50 ogledov

Z novimi vinjetami za kombije ni težav

Vinjeta Gregor Prebil
Sodeč po statistiki, ki nam jo je posredoval Dars, je bilo decembra manj kršitev v povezavi z vinjetami. Pri prekrških prevladujejo tujci.

Kljub občutni podražitvi vinjet je sodeč po statistiki kršitev manj.

Darsovi nadzorniki so v prvih 11 mesecih leta 2013 izdali 39.147 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet. To je več kot 3.600 plačilnih nalogov na mesec. Decembra je statistika nekoliko boljša, saj so v prvem tednu decembra izdali 592 plačilnih nalogov v drugem tednu 539 ter v tretjem tednu 842. Med prekrškarji prednjačijo tujci.

Več kršitev pričakujejo februarja

Na Darsu so nam zatrdili, da zaradi uvedbe novega cestninskega razreda 2B, ki voznikom dvoslednih motornih vozil z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več veleva nakup dražje vinjete, kot za osebna vozila, ni večjih težav.

"Pooblaščeni prodajalci v skladu z navodili za prodajo vinjet kupcem ponudijo ustrezno vinjeto; za zdaj nimamo podatkov, da bi bile v zvezi s tem kake posebne težave," so nam odgovorili z Darsa, kjer pojasnjujejo da je bilo od 1. decembra izdanih manjše število plačilnih nalogov zaradi uporabe napačne vinjete. So pa cestninski nadzorniki izdali nekaj opozoril in zahtevali nakup prave vinjete. Na Darsu dodajajo, da je potrebno upoštevati, da večina vozil, ki merijo nad prvo osjo več kot 1,3 metra, uporablja letne vinjete, ki so veljavne do konca januarja 2014, zato večje število kršitev pričakujejo v februarju.

Na Darsu nam še niso znali odgovoriti na vprašanje, kako so zadovoljni s prodajo novih vinjet v primerjavi z letom prej, saj jim bodo pooblaščeni prodajalci v skladu s pogodbenimi določili te podatke posredovali do sredine januarja prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.