Avto
123 ogledov

Prej vas ustavijo, če imate na steklu več vinjet

Menjava vinjete Gregor Prebil
Izkoristite tople dni za menjavo vinjete. Mi smo jo zamenjali v eni minuti.

Na pooblaščenih servisih opažajo, da večina še ni zamenjala vinjete. Večina naj bi to storila po novem letu. Pooblaščeni serviserji pravijo, da vinjeto ob rednem servisu zamenjajo brezplačno, če to želi stranka.

S pravimi pripomočki gre hitro

Če se boste menjave vinjete lotili sami, to storite zdaj, ko so temperature višje. Za odstranitev ostankov lepila uporabite prašek za posodo, aceton za odstranjevanje laka na nohtih ali alkohol. V pomoč so tudi strgala za vinjete, na nekaterih bencinskih servisih vam celo pomagajo odlepiti vinjeto, za plačilo pa vam jo zamenjajo tudi v centrih AMZS po vsej Sloveniji.

Menjava vinjete | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Če se jo boste lotili menjavati, ko bodo temperature pod lediščem, to storite po daljši vožnji, ko bo vetrobransko steklo segreto. Za pomoč lahko uporabite tudi sušilnik las.

Nalepite jo na pravo mesto

Novo vinjeto nalepite na skrajni rob vetrobranskega stekla zgoraj ali spodaj. Nekateri jo nalepijo tudi zgoraj na sredino pod vzvratno ogledalo. Vsekakor pa poskrbite, da vam nalepka ne bo motila pogleda na cesto.

Na vetrobranskem steklu vseeno odstranite stare vinjete. Razloga sta dva. Prvi je, da vas bo nadzornik, če imate na vetrobranskem steklu več nalepk, ustavil prej, kot če imate samo veljavno. Drugi razlog, da se velja starih nalepk znebiti, pa je preglednost iz vozila. Čeprav uredba ne predpisuje kazni, pa vas lahko policisti v skrajnem primeru kaznujejo, ker niste poskrbeli za preglednost iz vozila.

Komentarjev 4
  • Marko Blaznik 16:31 27.december 2013.

    Ja pozabl so zgoraj oment da dobiš novo vinjeto če odjaviš vozilo iz prometa in ga daš v razrez. Lani ko sem sam menjal avto so mi na vinjeto lepo odlepljeno in prilepljeno na folijo (odstranil sem jo s fenom ...prikaži več da je ostala cela) niso hoteli dati nove ker baje da jo lahko nekdo naprej uporablja (baje to da jo držiš v rokah ni dovolj) :/

  • Marko Josipovic 13:12 27.december 2013.

    sem jo nalimal z Labello in jo brez problema dajem gor in dol;)

  • slow_slow 09:48 27.december 2013.

    Najbolje je direkt na DARSu se oglasit, je pa problem ker je to v lj.Sam sem napačno nalepil vinjeto, na DARSu so mi jo proti plačilu nekaj € zamenjali. :)