Avto
226 ogledov

Pred 120 leti prva registrska tablica

Lastniki večih vozil iste kategorije so po sedanji ureditvi primorani registrira Žurnal24 main
V sredo, 14. avgusta, je minilo 120 let, odkar so se v Franciji pojavile prve registrske tablice.

Prvi so registrske tablice že leta 1893 začeli uporabljati v Franciji. Njihov zakon je veleval, da je vozilo opremljeno s tablico, na kateri so jasno napisani ime in naslov lastnika vozila ter številka tablice. Tablica je morala biti nameščena na levi strani vozila in vedno na vidnem mestu.

V ZDA si jo moral izdelati sam

Nemci so Francozom sledili tri leta pozneje, Nizozemska pa je bila leta 1898 prva, ki je predstavila državno registrsko tablico, ki je bila hkrati dovoljenje za vožnjo. Prve registrske tablice so bile označene s številkami. Začeli so s številko 1, do 8. avgusta leta 1899 pa prišli do številke 168. Ko so se Nizozemci 15. januarja leta 1906 odločili za nov način označevanja, je imela zadnja registrska tablica številko 2001.

V ZDA so zvezne države registrske tablice uvajale ločeno. V New Yorku so registracijo uvedli leta 1901. Na začetku jih ni izdajala država, pač pa so jih morali lastniki izdelati kar sami. Leta 1903 so v Massachusettsu prvi uvedli enotne registrske tablice.

Prve tablice so bile izdelane iz porcelana in so bile zato zelo krhke in lomljive. Le nekaj takih tablic je ohranjenih še danes. Pozneje so porcelan zamenjali materiali, kot so karton, usnje, plastika, med vojno pa so jih izdeloval iz stisnjene soje.

Prihodnost je digitalna

Danes so registrske tablice razširjene po vsem svetu, v prihodnosti pa naj bi postale digitalne. V Južni Karolini v ZDA bi lahko kmalu uvedli elektronske registrske tablice za osebna vozila in tovornjake.

Z uporabo tako imenovanega elektronskega papirja bodo nove registrske tablice izpisovale številke in podatke, ki bodo pomembni za policiste. Tako se bo na tablici izpisalo, ali je vozilo neregistrirano, ukradeno in podobno.

Lažja identifikacija

Sporočila bodo prebrali tako policisti kot drugi vozniki, ki bodo lahko na nepravilnosti opozorili policiste. Oblikovalci tablic pravijo, da bodo sporočila izpisana v svetlordeči barvi ali pa se bodo svetila, tako da bodo še opaznejša.

Vsaka digitalna registrska tablica bo povezana z oddelkom za motorna vozila (DMV), energija za napajanje zaslona pa se bo generirala s pomočjo vibracij vozila in solarnega premaza prek tablic. Energija bo potrebna le, kadar se bo spreminjal napis na zaslonu tablice, in ne za to, da bi bil neki napis dalj časa izpisan na tablici. Izumitelji tablice dodajajo, da DMV ne bo imel možnosti zasledovanja vozil.

Trenutno gre le za pilotski program. Če se bo izkazal za uspešnega in če stroški ne bodo preveliki, bodo digitalne registrske tablice kmalu zamenjale klasične.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.