Avto
15613 ogledov

Zato so bili avtomobili pred 30 leti tako poceni

VW golf III Volkswagen
Avtomobili so se v zadnjih treh desetletjih drastično spremenili. Še posebej, ko primerjamo, kako so bili opremljeni leta 1992 in kako so opremljeni danes. Napredek je ogromen.

Pri enem od največjih evropskih prodajalcev rabljenih vozil Aures Holdings so naredili primerjavo opremljenosti avtomobilov v avtohišah v letih 1992 in 2022.

Danes se vam zdijo klimatska naprava, električni pomik stekel, zračne blazine, protiblokirni zavorni sistem ABS ali stabilizacijski sistem ESP samoumevni. So del standardne opreme. Pred 30 leti je bilo precej drugače. Nekatere od naštetih elementov sploh niste našli v avtomobilih.

Klimatska naprava | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Okvara avtomobila PROMO Uporabno To so najpogostejše prevare pri prodaji rabljenih vozil

Po podatkih Aures Holdings ima danes vsak avtomobil vsaj eno zračno blazino, servo volan, električni pomik stekel, ABS ali klimatsko napravo, približno tri četrtine avtomobilov pa ima stabilizacijski sistem ESP ali tempomat. Česa takega leta 1992 ni bilo, še posebej, če niste vozili kakšnega modela avtomobila zahodnih znamk. V devetdesetih letih so namreč na naših cestah še vedno kraljevali modelu yugo, stoenka, pa tudi škoda felicia in podobni modeli, zato je razlika še toliko večja.

Renault grand scenic Izbrali smo Avto Top rabljeni družinski avtomobili za manj kot 10.000 evrov

Med tujimi vozili v ponudbi rabljenih vozil v analizi navajajo ford escort, ford sierro, opel kadetta in astro, fiat tipa, fiat una, VW golf in renault 19. Takrat je imel vsak četrti avtomobil zračno blazino. Servo volan tudi ni bil nekaj običajnega, pojavil se je le v vsakem drugem avtomobilu. Vsak tretji je imel električni pomik stekel, vsak šesti ABS, le vsako deseto vozilo pa je imelo klimatsko napravo. Še bolj redek je bil tempomat – imelo ga je le eno vozilo od stotih.

Strešno okno | Avtor: Profimedias Profimedias

Avto, prodaja, kupovanje, avtosalon PROMO Uporabno Uvoz vozil iz tujine: To spregledajo številni

In stabilizacijskega sistema ESP ni bilo, ker so to tehnologijo uvedli šele leta 1995 – tudi takrat le v najbolj luksuznih modelih. Protizdrsni sistem je postal bolj razširjen šele na prelomu tisočletja.

električni avtomobil polnjenje Rabljeni električni v Sloveniji Avto Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

Obstajajo pa tudi elementi, ki so bili v preteklosti zelo razširjeni, danes pa je delež z njimi opremljenih avtomobilov enak ali celo manjši. Na začetku devetdesetih let je imelo na primer vlečno opremo 20 % avtomobilov, zdaj približno četrtina. Še boljši primer je pomično okno na strehi. Danes ga ima okoli 10 % vozil, prej pa skoraj vsako tretje. Ali pa CD izmenjevalec, ki je bil zaželen simbol luksuza - danes je že skoraj izginil iz vozil. Skupaj s samo tehnologijo, seveda. To tehnologijo je prehitela digitalizacija, pa tudi mobilni telefoni. Vsekakor smo v treh desetletjih šli naprej. To pomeni, da tudi če kupujete rabljen avtomobil, star deset ali več let, ste lahko prepričani, da je veliko varnejši in udobnejši od tistih iz obdobja po osamosvojitvi države.

Komentarjev 9
  • bobubob 13:13 15.september 2022.

    Nakup sploh ni bil poceni. Poceni je bilo lahko vzdrževanje. Danes so baje bolj 'varni' - ampak če je za volanom s hormoni in patologijo nabildan prenapetež, so celo bolj nevarni kot včasih. Takih 'voznikov' pa srečujem po cestah vedno ...prikaži več več. Pravijo, da moramo s to noro realnostjo pač živeti. Zakaj? Ker je vzgoja na psu? Od prvega dne pri starših, preko vrtca pa do 'strokovnega izobraževanja' (alias učenja zlorabe znanosti). Kukurikukulu....

  • peter4 13:06 15.september 2022.

    Dandanes so avti bolj nevarni, poglejte si test avta s tablico in brez nje. Kateri je bolj varen?

  • vasja9 12:27 15.september 2022.

    Kako poceni? Denar je bil več vreden,golfa 2je moj stari oče prodal za 1.000 000 1998 leta. Danes so poceni avti . Ampak dobro ,neki je treba metat na mizo za "casopis"