Avto
3348 ogledov

Predlog ministra: Kolesa naj imajo registrske tablice

Kolo Profimedia
Britanski prometni minister Grand Shapps je predlagal, da bi morali imeli tudi kolesarji registrske tablice, zavarovanje in bi morali upoštevati omejitve hitrosti.

Minister za promet Grand Shapps želi, da bi se tudi kolesarji držali omejitve hitrosti 30 km/h, enako kot se morajo po novem zakonu držati vozniki. Odzivi kolesarjev so bili ostri.

Bugatti chiron Avto Zaradi bahatega Čeha bi spremenili hitrost na AC

BBC-jev voditelj Jeremy Vine, ki je tudi sam navdušen kolesar, se je na načrte odzval z objavo fotografije modela kolesa z registrsko tablico in pripisom: "Da, pripravljen sem". Duncan Dollimore, vodja kampanj pri Cycling UK, pa je dejal: "Ti predlogi za ureditev kolesarjenja so nepraktični in neizvedljivi, zato so jih vlade ena za drugo večkrat zavrnile".«

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Merilnik hitrosti radar Slovenija Radar vas lahko ujame še na dveh novih lokacijah

Vendar pa so avtomobilistične skupine predloge označile za "smiselne" in "zdavnaj zamujene", hkrati pa priznavajo, da jih bo težko izvesti. Anketa med 1500 avtomobilisti, ki jo je izvedla skupina za avtomobilistične kampanje FairFuelUK, je pokazala, da kar 91 odstotkov voznikov vozil podpira ministrov predlog o registrskih tablicah koles. Še 70 odstotkov jih je podprlo predlog, da morajo biti kolesarji zavarovani, 80 odstotkov pa jih podpira kazni za prekoračitev hitrosti.

Avtocesta Avto Zemljevid počasnih cest - Slovenija otok v tem delu EU

Hkrati 72 odstotkov anketirancev meni, da načrt ni izvedljiv. Howard Cox, ustanovitelj FairFuelUK, je dejal: "Običajni osumljenci se upirajo načrtom ministra za promet. Vsak razumni človek, ki spoštuje zakone, bi cenil potrebo po upoštevanju tako razumnih regulativnih varnostnih predlogov."

Avtocesta in omejitev hitrosti Kriza Avto Cene goriv: Bodo morali Nemci enkrat tedensko parkirati avto?

"Žal večina v anketi pravi, da bo to nemogoče izvesti, seveda pa so prisotni tudi administrativni stroški, da se vse skupaj izvede. Posledično bodo kolesarski navdušenci spet zmagali in se smejali do naslednje rdeče luči na semaforju."

Komentarjev 12
  • tlacan 10:54 01.september 2022.

    Tako; Zanimiva debata okoli tablic in iz-sledljivosti kolesarjev, ki so povzročili nesrečo. Sam sem "gorski kolesar" a pogosto vozim tudi po kolesarskih stezah in res opažam prekoračitve hitrosti. Tudi povračilo škode, ko povzročiš nesrečo bi bilo lažje z ustreznim zavarovanjem. ...prikaži več Bi pa uvedel obvezno kamero, ki snema voznike, ko prehitevajo kolesarje in uvedbo "drakonskih" kazni za take ki ne upoštevajo varnostne razdalje pri prehitevanju.

  • sandi76 09:52 01.september 2022.

    Ne samo kolesa, tudi e-skiroji in podobne stvari, ki letijo več kot 25km/h. Če se morajo razni frčoti kot so flexerji, pony expresi in podobna kolesa s pomožnim motorjem registrirati, plačati tehnične preglede in zavarovanja, potem naj isto velja tudi ...prikaži več za ostala vozila, ki presegajo to hitrost !

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 08:16 01.september 2022.

    Registracijo za kolesa že imajo v Švici in zadeva precej lepo deluje, celo tako dobro, da lahko v centru Zurich-a parkiraš nezavarovano kolo, in te kolo celo pričaka na svojem mestu, kar bi bil v Ljubljani čudež. V Švici se ...prikaži več na kolo prilepi nalepka, ki deluje kot registrska številka in ni potrebe po dejanski registrski tablici.