Avto
13882 ogledov

Cene goriv: Bodo morali Nemci enkrat tedensko parkirati avto?

Avtocesta in omejitev hitrosti Profimedias
Vodja stranke SPD Saskia Esken je v boju proti visokim cenam bencina pripravljena poseči tudi po začasnih omejitvah hitrosti in prepovedih vožnje. Osnova za takšne ukrepe bi lahko zakon iz sedemdesetih let dvajsetega stoletja.

Eskenova se je namreč v pogovoru za spletno izdajo berlinskega časnika Tagesspiegel navezala na »odlok za varovanje energije« iz leta 1975, ki so ga sprejeli v odgovor na naftno krizo in ga je vladna koalicija pred kratkim novelirala.

Google navigacija Nemogoče stanje Avto Jesenice trepetajo pred novo sezono Google voznikov

Eskenova je dodala, da je odlok vladi tedaj omogočal uvedbo začasnih ukrepov, kakršna sta denimo bila prepoved vožnje avtomobilov v nedeljo ali začasne omejitve hitrosti. Omogočil pa je tudi sprejem cenovne kapice, torej najvišjih dovoljenih cen goriva, in začasno državno upravo v podjetjih, ki upravljajo kritično energetsko infrastrukturo.

Omejitev hitrosti | Avtor: Ford Ford

Predsednica SPD je kritizirala tudi dejstvo, da so davčne olajšave na bencin in dizel, ki jih je uvedla stranka FDP, davkoplačevalce stale okrog tri milijarde evrov, vendar pa jih podjetja niso v celoti prenesla na voznike. Dodala je, da dejstvo, da naftarji teh olajšav niso popolnoma prenesli v znižanje cen goriv, »smrdi do neba«. Eskenova pravi, da bi moral v dogajanje poseči  urad za preprečevanje kartelnega dogovarjanja, saj naftne družbe ne bi smele kovati dobičkov na račun davkoplačevalcev.

Alkotest KRONIKA Gorenjska Rekorder je kolesaril s prepovedanim "dopingom"

O zaostritvi protikartelnega zakona, ki ga je napovedal minister za gospodarstvo iz stranke zelenih Robert Habek, meni, da je v pogledu visokih cen goriva prišla prepozno, vendar jo pozdravlja. V zvezi s subvencijami je dodala, da je ključnega pomena, da ukrepi, ki jih podpirajo vsi davkoplačevalci, pridejo do potrošnikov, ne pa da končajo v žepih korporacij.

Cona za pešce | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 10:08 14.junij 2022.

    Ovce pa še kar gledajo kaj jim delajo!!!

  • rd2dmk2 09:35 14.junij 2022.

    no ja. kaj je nacionalizacija ? oh mladež, kako lepo je bilo nekoč ko smo dobili bone za gorivo.. o kaj vse lepega vas čaka.. pa ne bo več izletov . boste kar doma travo kosili, aja če ne boste ...prikaži več bona za kosilnico porabili za avto. inja švabonorjem se že svetlika kam se je zajec skril. ja dobičkarji so spizdili v parlamente, predvsem v bruselj. zdej jih je pa treba polovit in pa odret. zima bo lahko mrzla in bo fino imet tople kožuhe.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:57 14.junij 2022.

    Pri nas ni treba takšnih ukrepov,zaradi majhnih dohodkov itak večkrat parkiramo avto za vsaj en dan