Avto
3956 ogledov

Jesenice trepetajo pred novo sezono Google voznikov

Zastoj Jesenice zajem zaslona
Še enega takšnega poletja z blokiranimi cestami čez Jesenice ne moremo dovoliti, opozarjajo v vodstvu občine.

Jeseniški župan Blaž Račič je pred prihajajočo poletno sezono na Dars in policijo naslovil poziv, v katerem je opozoril na nujnost bolj celostnega reševanja problematike prometne gneče in zastojev, ki so lani poleti pogosto hromili Jesenice.

"Policija, redarstva, Dars in drugi pristojni deležniki so v preteklem letu vlagali velike napore pri preusmerjanju in zadrževanju tranzitnih prometnih tokov, vendar zaradi stihijskega dela bistveni učinki na promet niso bili doseženi, kar se je posledično odražalo v popolnem kolapsu lokalnega prometa v občini Jesenice," je v dopisu spomnil Račič.

Kot je pojasnil, je prometni kolaps povzročil predvsem tranzitni promet, saj so vozniki zaradi več kilometrov dolgih zastojev pred karavanškim predorom iskali alternativne lokalne prometne povezave. Ker je bil uvoz Hrušica prav tako blokiran s prometom, se je stoječa kolona vila preko celotnih Jesenic.

Kot se je izkazalo lani, so se tujci množično posluževali alternativnih obvozov po ulicah Jesenic, za katere so še pred nekaj leti vedeli le domačini. Turiste je namreč tja preusmerjala navigacija, v prvi vrsti Google Maps. 

"S takšnimi prometnimi blokadami je nastajala konkretna gospodarska in druga škoda, saj se je prebivalstvu in delovni migraciji onemogočilo pričakovano normalno mobilnost, interventnim in javnim službam pa posredovanje in delovanje," je opozoril župan.

Takšno prometno dinamiko je glede na napovedi turističnih delavcev moč pričakovati tudi v prihajajoči turistični sezoni. Močno povečan promet je bil namreč opažen tudi že med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki. Težave bodo predvsem avgusta, ko se kolonam ne bo mogoče izogniti.

Župan je Dars zaprosil, naj prouči možnost pravočasnega usmerjanja tranzitnega prometa v smeri Italije in Avstrije na druge mejne prehode ter pravočasnega omejevanja izvoza z avtoceste na izvozu Jesenice - vzhod v smeri Jesenic. Policijo pa je zaprosil, naj z namenom zagotavljanja čim večje pretočnosti prometa skozi cestni predor Karavanke skuša obliko nadzora državne meje v čim večji meri uskladiti z avstrijskimi varnostnimi organi.

Že pred Ljubljano preusmerjanje na Šentilj 

Na Darsu so sicer že pred tedni zagotovili, da bodo na letošnje dogajanje na gorenjski avtocesti še posebej pozorni. Med drugim nameravajo posodobiti informacijski sistem, tako da bodo po potrebi že pred Ljubljano preusmerjali tranzitne potnike na Šentilj, s čimer bi zmanjšali čakalne dobe na Karavankah.

Pozitivna novica je tudi, da letos na gorenjski avtocesti med glavno gradbeno sezono ni predvidenih večjih obnovitvenih del. 

Karavanke zastoj | Avtor: FB PU Kranj Zastoj na Karavankah. FB PU Kranj

Bled bo spet pokal po šivih

Z nelagodjem glede prometne napovedi glavno turistično sezono pričakujejo tudi na Bledu, kjer bo poglavitna težava iskanje parkirnih mest. Gradnjo prve faze južne obvoznice, ki je ključna za odpravo dolgih zastojev proti Bohinju, pa je upočasnila pritožba na izdajo gradbeno dovoljenje.

V Gorjah pa za rešitev kaosa pri obisku soteske Vintgar razmišljajo tudi o uvedbi spletnih rezervacij, kar je sicer postala že stalna praksa pri obiskovanju večjih znamenitosti v tujini. 

Gorenjski župani predvsem domače obiskovalce pozivajo, naj v največji možni meri uporabljajo javni promet.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 14:37 18.maj 2022.

    ste že vsi pozabili. lani je bil znak postavljen prepovedan promet , samo za lokalno. v smeri podmežaklje. pa je to kdo upošteval ? ja ubogi domačini. iz okolice, katere kaznujejo vsi. turista pa nihče. in sem bil priča ko ...prikaži več je skozi celo podmežaklo bila kolona tujcev, ki slepo sledijo domačinu, ki gre do kam * ja do serviserja, ki je v tistem koncu. kaznovat tujce ! in to drakonsko. enako delajo povsod, tudi po Bledu. ki je roko na srce postal "biser" prometa, kajti vse ulice na bledu za zaprte.

  • pravičnik77 13:07 18.maj 2022.

    matr mora bit to en nesposoben župan... tudi tega ne ve, da slovenska policija od vstopa Slovenije v šengen ne nadzira na meji, dela pa to AVSTRIJSKA policija... seveda, njim se ne upa nič rečt