Avto
244 ogledov

Prek spleta je tudi pol ceneje

zavarovalna polica Anže Petkovšek
AO-zavarovanje. V dveh konkretnih primerih od petinskega do skoraj polovičnega prihranka.

Spletni zavarovalnici omogočata do polovičen prihranek pri obveznem zavarovanju.

Dvaintridesetletni lastnik sedem let starega forda C-max 1,6 je za obvezno zavarovanje AO aprila pri najcenejši izmed zavarovalnic plačal 246 evrov. Uvrščen je v sedmi premijski razred, kar pomeni, da ima 35-odstotni popust na premijo. Če bi zavarovanje danes sklenil pri spletni zavarovalnici Wiz (Adriatic Slovenica), bi plačal le 177 evrov, spletna zavarovalnica G24 (Generali) pa mu obvezno zavarovanje ponuja za nekaj centov manj kot 130 evrov, kar je skoraj pol ceneje od zavarovanja, ki ga je sklenil pred dobrega pol leta.

Bolj radoveden je G24

G24 zanima tudi, koliko kilometrov prevozite, v kateri premijski razred ste uvrščeni, koliko let ste lastnik avtomobila in kolikšno je število let brez škod. V zgornjem primeru smo upoštevali 15 tisoč prevoženih kilometrov na leto, tri leta lastništva in tri leta brez škod. Če bi na leto prevozil 30 tisoč kilometrov, bi bila premija pet evrov višja, če bi bil lastnik avta eno leto ali manj, pa bi bila višja za deset evrov.

Wiz vseh teh vprašanj ne postavlja, cenejši od G24 pa je v primerih, ko je imel voznik škodo v zadnjem letu (177 proti 207 evrov) in če lastnik nima bonusa, torej je v 14. premijskem razredu (177 proti 231 evrov).

Pri puntu petino ceneje

Devetindvajsetletna lastnica osem let starega fiat punta 1,3 je za obvezno zavarovanje pred dobrim mesecem plačala 118 evrov. G24 ji zavarovanje ponuja za 94 evrov, kar je 24 evrov ali petino manj, Wiz pa je celo dražji, saj bi zaračunal 143 evrov premije.

Pri izračunu na G24 smo upoštevali 10 tisoč prevoženih kilometrov na leto in lastništvo več kot pet let brez nezgod. Če bi prevozila le pet tisoč kilometrov, bi bila premija 88 evrov, če 20 tisoč, pa 96 evrov. V primeru škode v zadnjem letu bi premija znašala 123 evrov. Wiz bi bil zanjo cenejši, če bi bila v 14. premijskem razredu (143 proti 204 evrov).

Komentarjev 7
  • JohnSmith30699 10:06 25.avgust 2015.

    Sam se s tem ne morem strinjati, pri lokalnem agentu Zav.MB sem prišparal 120€ naprej zav. Triglav! Na netu je vse dražje kot lokani agent. Vse se da zmeniti, na netu so pa cene fiksne.

  • Mc Mcmarco 06:11 24.april 2013.

    Tole zgoraj napisano bo kar držalo. Jaz osebno imam en avto od januarja kasko zavarovan pri WIZ, drugi bo pa naslednji mesec. Ne mislim delat reklame, ampak vsak naj sam preveri cene na spletu. Izračun je enostaven in se je ...prikaži več vsaj v mojem primeru izkazal za točnega. Agent, ki me je januarja obiskal mi nikakor ni uspel ponuditi kaj podobnega. Pri obeh avtomobilih, ki sta v družini bomo privarčevali za zavarovanje hiše, morda celo nekoliko več.

  • Franc Bukovec 17:48 20.november 2012.

    Enako sem tudi sam mislil za ZT, pa se je izkazalo, da je bilo ceneje, ko sem šel direktno na šalter plačat zavarovanje (da ne govorim preko agenta). Pa bodimo še malo solidarni in se ne pustit kupit ...prikaži več za 1€ in raje ohranimo delovna mesta vseh tistih na prodajnih pultih raznih zavarovalnic.