Avto
378 ogledov

Preverite, kje so otroci v nevarnosti

Šolarje naj v šolo pospremijo starši, svetuje Jožica Trlep iz sveta za preventiv Žurnal24 main
Ali veste, po kako varni poti vaš otrok hodi v šolo?

Niso vse šolske poti varne, zato je pomembno, da je javnost obveščena o najbolj varnih možnostih. V ta namen je Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) zagnala projekt zbirne spletne platforme Načrtov šolskih poti. "Pri pripravi spletne platforme Načrtov šolskih poti je naša želja, da bodo vključene vse osnovne šole po Sloveniji ter vse občine," povedo na agenciji. 

Osnovne šole so pozvali, da jim poročajo o pripravi načrtov in uveljavitvi smernic šolskih poti, ki opredeljujejo naloge, vsebine in priporočila za pripravo načrtov, izvedbo presoje ogroženosti otrok in pristojnosti posameznih deležnikov. "Do konca avgusta smo informacije prejeli s strani 293 osnovnih šol." 

Šolska pot AVP | Avtor: AVP AVP

Agencija pripravlja spletno platformo za prikaz šolskih poti z vnešenimi načrti, ki se bo dopolnjevala in polnila s podatki. "Z naše strani bodo pripravljene baze osnovnih splošnih podatkov, posamezni načrti in informacije oz. obvestila pa bodo odvisna od aktivnosti posamezne šole in lokalne skupnosti, ki jih bodo vnesle. Ideja je, da na enem spletnem mestu zberemo informacije o Načrtih šolskih poti, prikažemo digitalizirane načrte šolskih poti za tiste, kjer so že izvedeni, ter nudimo možnost šolam in občinam za dodatna obvestila." 

V okviru javnega poziva občinam so v lanskem letu zagotovili posodobitev načrtov in njihovo digitalizacijo za 17 osnovnih šol, v letošnjem letu pa bodo to izvedli za dodatnih 18. 

Šolarji Slovenija Pred prvim šolskim dnem: Na starših je, da naučijo otroke ...

Kako bo platforma delovala

Osnovne šole bodo posodobljene načrte vnašale same. Šole in občinski Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) bodo imeli možnost vnesti nove dokumente, povezave in obvestila o aktualnem dogajanju. Želja je, da bodo šole to uporabljale in vnašale zaradi staršev in otrok. "Nekaj jih bomo pripravili tudi na naši strani v okviru javnega poziva za podporo aktivnostim občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu," pravijo na AVP.

Številne osnovne šole so načrt pripravile v digitalizirani obliki, ki si ga je mogoče ogledati na njihovih spletnih straneh. Starši lahko tako pogledajo celoten načrt in vidijo izpostavljena mesta, hkrati pa imajo možnost opozoriti na točke, za katere menijo, da bi jih morali prav tako izpostaviti. 

V okviru platforme bo mogoče spremljati vse vnešene izstopajoče točke v okviru digitaliziranih načrtov. Podatka o skupnem številu kritičnih točk na šolskih poteh po Sloveniji nimajo. Opozarjajo pa, da morajo v primeru večje ogroženosti občinski organi "izvesti tudi presojo in v skrajnem primeru seveda zagotoviti brezplačen šolski prevoz otrok"

Šola  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Določene probleme že uredili

Pri pripravi načrtov skladno z novimi smernicami je že prišlo do nekaj primerov dobre prakse, kjer so se izpostavili določeni problemi in se dodatno urejali. "Na ravni občin je morda to primer Škofje Loke, Brezovice, Dolenjskih Toplic, tudi Nove Gorice. V Ljubljani že nekaj let sistematično urejajo šolske poti z novimi ukrepi, predvsem za umirjanje prometa. Konkretnih manjših ukrepov pa je še veliko več," poudarjajo na agenciji, kjer tako občine kot infrastrukturno ministrstvo spodbujajo, da se urejanje šolskih poti vključi v izvajanje celostnih prometnih strategij na ravni lokalnih skupnosti.

V Dolenjskih Toplicah so tako v naselju Podturn po obnovi križišča pred nekaj leti izvedli še en ukrep, ki naj bi izboljšal varnost udeležencev. Osrednja ločilna črta med voznima pasovoma je po novem odebeljena z zeleno črto, na pločniku pa so izrisani krogi v različnih barvah. 

Cestne oznake | Avtor: Občina Dolenjske Toplice Občina Dolenjske Toplice

Cestne oznake Vas na Dolenjskem Avto Cesta v dolenjski vasici postala zelena, na pločniku pa nenavadni krogi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1