Avto
8 ogledov

Previdne voznice

Previdne voznice v hitri vožnji ne uživajo, zato se je pač ne lotevajo. Žurnal24 main
Voznice lahko razdelimo med tiste, ki ljubijo hitrost in tiste, ki v adrenalinu hitrosti ne uživajo. Smo "previdne" voznice zato kaj manj sposobne in pogumne?

Čas je, da se nekdo postavi za vse ženske tega sveta, ki ne marajo (beri: se bojijo) hitrosti. Pa ni važno, ali gre za vožnjo z avtomobilom ali smučanje. Psihologi trdijo, da je hitrost, ki jo dosegamo z avtomobilom, človeku nenaravna, zato sta strah in povečan adrenalin nekaj normalnega. Toda zakaj nekaterim hitrost ponuja poseben užitek, ki se ga ne morejo nasititi, medtem ko se ji drugi poskušajo čim bolj izogniti? Nerazumevanje je na obeh straneh.

 

Kolumnistka

izraža lastna mnenja in ne mnenj uredništva.

Avto je smrtno nevaren stroj
"Previdne" voznice poskušamo ljubiteljem hitrostnega adrenalina dopovedati, da vožnja z avtomobilom ni igranje računalniške igrice, temveč da je avto smrtno nevaren stroj. Zakaj bi vozila 150 ali 180 kilometrov na uro, če lahko vozim 130 in pri tem izgubim le nekaj minut časa, možnosti, da izgubim življenje pa občutno zmanjšam? Saj vem, ne gre za pridobitev na času ali izzivanje nevarnosti, gre predvsem za užitek. Užitek ob hitri vožnji. Občutek, ki ga "previdne" voznice (in verjetno tudi kakšen "previden" voznik) enostavno ne razumemo. Kako lahko uživaš v tem, da te smrt gleda v oči? Vprašanje, ki pri ljubiteljih hitrosti naleti na popolno nerazumevanje.

Obvladam svoje vozilo
Ključ do razumevanja hitrostnih voznikov je v želji po več. Najprej obvladaš avto pri 50 kilometrih na uro, potem pri 80, 100 in kmalu si že pri 180. In apetiti seveda rastejo. Pa to ne pomeni, da se voznik, ki ljubi hitrost ne zaveda morebitnih nevarnosti, gre le za to, da čuti, da obvlada svoje vozilo, in točno ve, kako hitro se lahko pelje. Ali to potem pomeni, da "previdni" vozniki ne obvladamo vozila in smo zato manj sposobni? Prepričana sem, da ne gre za to. Da je vsak bojazljiv voznik sposoben hitre vožnje, le da se pri hitri vožnji nikakor ne more počutiti varnega. Tudi poguma mu ne manjka, le cilj se mu ne zdi dovolj privlačen, da bi se izpostavljal dodatnim nevarnostim.

Kakorkoli obrnem, zaključek je sledeč: "Previdne" voznice niso nič manj sposobne in pogumne kot ljubiteljice hitrosti, vendar pa v hitri vožnji ne uživajo, zato se je pač ne lotevajo. To je tako kot z vampi. Tisti, ki jih ne maramo, jih pač ne jemo.

 

Vroče novice iz Pekinga

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.