Avto
7 ogledov

Prevoz novoletne jelke naj bo varen

Prevoz novoletne jelke Reuters
Vezi. Elastične vrvi prtljage ob sunkovitem zaviranju ne morejo obdržati na strehi. Smrečico pričvrstite tudi, kadar jo vozite v prtljažniku.

Stiska. V prihodnjih dneh bo na cesti veliko vozil z novoletnimi jelkami na strehi ali v prtljažniku. Nemška organizacija za voznike Adac je dokazala, kako nevarno je, če pritrditvi smrečice ne posvetite dovolj pozornosti.

Iglasti projektil

V prvem primeru so smrečico na strešni prtljažnik pričvrstili zgolj z elastikami, kot to zaradi priročnosti pripomočka s kavlji naredi večina ljudi, ko tovor prevaža na strehi. Ob simuliranem zaviranju s silo pri hitrosti 50 kilometrov na uro se je 30-kilogramsko drevesce zlahka izmuznilo iz vezi in poletelo prek nosu avtomobila. V primeru resničnega dogodka je tak projektil zelo nevaren za druge udeležence.

Ko so smrečico pričvrstili z natezalnim pasom, ki ga je mogoče dobiti v vsaki večji trgovini, je ostala trdno na svojem mestu.

Tako smrečico kot druge večje in težje predmete je treba dobro pričvrstiti tudi pred prevažanjem v prtljažniku. V preteklosti so se tudi pri nas že dogajale nesreče, ko je bila prtljaga (kolo) usodna za sprednje potnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.