Avto
22 ogledov

Prevoz novoletne jelke naj bo varen

Prevoz novoletne jelke Reuters
Vezi. Elastične vrvi prtljage ob sunkovitem zaviranju ne morejo obdržati na strehi. Smrečico pričvrstite tudi, kadar jo vozite v prtljažniku.

Stiska. V prihodnjih dneh bo na cesti veliko vozil z novoletnimi jelkami na strehi ali v prtljažniku. Nemška organizacija za voznike Adac je dokazala, kako nevarno je, če pritrditvi smrečice ne posvetite dovolj pozornosti.

Iglasti projektil

V prvem primeru so smrečico na strešni prtljažnik pričvrstili zgolj z elastikami, kot to zaradi priročnosti pripomočka s kavlji naredi večina ljudi, ko tovor prevaža na strehi. Ob simuliranem zaviranju s silo pri hitrosti 50 kilometrov na uro se je 30-kilogramsko drevesce zlahka izmuznilo iz vezi in poletelo prek nosu avtomobila. V primeru resničnega dogodka je tak projektil zelo nevaren za druge udeležence.

Ko so smrečico pričvrstili z natezalnim pasom, ki ga je mogoče dobiti v vsaki večji trgovini, je ostala trdno na svojem mestu.

Tako smrečico kot druge večje in težje predmete je treba dobro pričvrstiti tudi pred prevažanjem v prtljažniku. V preteklosti so se tudi pri nas že dogajale nesreče, ko je bila prtljaga (kolo) usodna za sprednje potnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.