Avto
51 ogledov

Pravila pri shranjevanju pnevmatik

Vulkanizer Anže Petkovšek
Svoje avtomobile ste najverjetneje že preobuli v zimske pnevmatike, ampak kam in kako s pnevmatikami za poletni del sezone? Nekaj nasvetov.

Pomembno je, da se pri shranjevanu držite nekaj osnovnih pravil, saj s pravilnim shranjevanjem lahko za vsaj sezono podaljšate življenjsko dobo pnevmatik, ki sicer z leti postajajo vse trše in zato izgubljajo lastnost dobrega oprijema, čeprav imajo še dovolj globine dezena.

1. Pnevmatike (in platišča) najprej očistite umazanije. Pnevmatike na platiščih pustite napolnjene!

2. Pnevmatike dajte v vrečo in jo dobro zaprite, saj zrak stara gumo in jo dela vse tršo.

3. Pnevmatike shranite v čist, hladen in suh ter najbolje temen prostor. Boljša kot vroča garaža ali ledeno mrzlo podstrešje je suha klet, v kateri je temperatura stabilna.

4. Najboljša za shranjevanje so posebna stojala za pnevmatike, ki preprečujejo deformiranje teh. Če pnevmatike obesite na navadne kline, se zaradi sile teže deformirajo in lahko postanejo jajčaste.

5. Če stojal nimate, pnevmatik ne polagajte neposredno na betonska tla, temveč vmes položite kos čistega lesa.

6. Če je mogoče, pnevmatike položite vertikalno, saj tako zmanjšate obremenitev. A tistih na platiščih ne naložite v skladovnico, saj bo sicer pritisk teže na spodnjo zelo velik in jo bo tako deformiral.

7. Nikoli ne shranjujte pnevmatik v bližini delujočih električnih motorjev, ki poganjajo razne črpalke, stroje ali kaj podobnega. Motorji so namreč veliki proizvajalci ozona, ki škodi gumi.

8. Če doma nimate prostora, se lahko odločite za shranjevanje pri ponudnikih; običajno so to vulkanizerji. A to stane.

Komentarjev 2
  • romzy 19:41 08.november 2018.

    Bravo Oxxo,točno tako jih skladiščijo kot si napisal....bolš da jih imaš doma v drvarnici!

  • Oxxo 12:05 15.november 2013.

    In potem plačaš vulkanizerju (npr. pri bolnici Petra Držaja) hrambo pnevmatik:Varianta 1: Shrani jih na PODSTREŠJE... pozimi mrzlo... poleti vročina, da se vse kuha. Verjetno jih zloži kar lepo v skladovnico... Varianta 2: Shrani jih v žičnato lopo, ...prikaži več ki je na več delih odprta, sonce poleti nabija neposredno na gume... pozimi mraz... Skratka: vulkanizerja "baš briga" kako bo z vašimi pnevmatikami... pomembno je, da dobi €€€. Samo to in nič več kot to!