Avto
46 ogledov

Bliža se čas, ko bomo drgnili

Zamrznjena stekla in ključavnica avtomobila Shutterstock
Tekočina za čiščenje stekel. Naj bo odporna proti zamrzovanju do –35 stopinj Celzija.

Tekočine v avtomobilu. Ker je vidljivost med vožnjo z avtomobilom ena od pomembnejših pravil varne vožnje, je tekočina za čiščenje stekel, še posebno pozimi, obvezen del avtomobila.

Pazite, da boste v posodo, v kateri je tekočina za čiščenje stekel (pokriva jo pokrovček z oznako brisalcev), nalili zimsko tekočino za čiščenje vetrobranskih stekel, ki ne bo zamrznila pri nizkih temperaturah.

Tekočina, ki jo danes dobite že v vsaki večji trgovini, naj bo odporna proti zmrzovanju do –35 stopinj Celzija. Preden se odpravite na pot, preverite tudi raven motornega olja (in ga po potrebi dolijte) ter količino hladilne tekočine oziroma “antifriza” in njegovo gostoto. Če je ta pod oznako MIN (minimum), je treba hladilno tekočino doliti. Kupite tisto, ki jo priporoča proizvajalec vašega avtomobila. Najzanesljivejše pa bo, da se oglasite pri mehaniku, ki vam bo izmeril gostoto hladilne tekočine in jo po potrebi zamenjal oziroma dolil.

Posvetite se čiščenju avtomobila

Pozimi pa skrb namenite tudi čiščenju vozila – kolikor je to v tem času mogoče. Obiščite ročne avtopralnice in poskrbite za zaščito avtomobila z lakom in voskom, saj ga boste s tem zavarovali pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Med čiščenjem lahko poskrbite tudi za ključavnice, ki pri nizkih temperaturah rade zamrznejo. Za odstranitev vlage iz ključavnic uporabite sredstva, ki vsebujejo teflon – najbolje je, da to storite pred pranjem avtomobila ali po njem.

Komentarjev 2
  • Ferluci 07:39 14.november 2013.

    ".. naj bo odporna proti zmrzovanju do –35 stopinj " ? Zakaj? A ni dovolj, da ne zmrzne? Zakaj bi po nepotrebnem zapravljali denar? Bolje je, da kupite tisto do -40 in jo razredčite do npr. - 15 ali -20, ...prikaži več hladneje tako ne bo nikoli. Če pa že, pa dolijete sorazmerni del nerazredčene.

  • d 07:33 14.november 2013.

    Me prov zanima koliko ljudi sploh se odpira svoje avtomobile tako, da porine kljuc v kljucavnico.