Avto
6912 ogledov

Pri avtomobilskem ključu lahko prihranite polovico in še več

Avtomobilski ključi Newspress
Kaj narediti, ko izgubite ključ od avta ali ga poškodujete, da ga več ni mogoče uporabljati? Prva možnost je uradni servis. Druga možnost, ki jo opisujemo spodaj, je običajno veliko cenejša. Daleč najdražje pa bo, ko boste izgubili tudi rezervni ključ.

Daljinsko odklepanje je nekaj, brez česar si današnjih avtomobilov ne moremo več
predstavljati. Kljub vsem prednostim, ki jih tovrstno odpiranje prinaša, pa nam izguba ali
okvara ključa lahko povzroči velikanske preglavice in še večje stroške.

Odkar so se dobra tri desetletja nazaj začeli pojavljati avtomobili z daljinskim odklepanjem, smo noviteto z veseljem osvojili, danes pa jo imamo za samoumevno. Seveda so ključi od takrat še močno napredovali, tako da danes govorimo že o t. i. pametnih ključih. Takšnih, ki jih imamo lahko kar v žepu, pa vozilo odklenemo in zaženemo motor.

Danes je avtomobilski ključ prava znanost

Nekoč smo lahko rezervni ključ dali vrezati najbližjemu ključavničarju, tako kot vsak drug običajen ključ, z daljinskim odklepanjem in povečano varnostjo pa so se stvari za precej bolj zakomplicirale. Sodobni ključi se namreč avtomobilu identificirajo, zato njihovo kopiranje, oziroma kloniranje ni tako preprosto. Temu primerna je tudi cena nadomestitve ključa, še posebej na uradnih servisih, saj gre za zapleten proces, ki lahko traja tudi več tednov.

Veliko ljudi pa ne ve, da lahko skorajda vsak ključ izdelajo tudi bolje opremljeni ključarji. Miha Bošnjak iz podjetja Ključek pravi: "Omejitev pri izdelavi klona ključa skorajda ni. Izjeme so le nekateri najnovejši modeli avtomobilov, predvsem s pametnimi ključi, pa še teh je vse manj."

Ker sodobni avtomobili zahtevajo, da je ključ "prijavljen" v sistem, obstajata dve rešitvi za dodajanje novega ključa. Preprostejša je, da se izdela klon enega od ključev (novi avtomobili imajo večinoma dva ključa) in sistem enostavno ne zazna, da ga odklepa tretji ključ. Če to ni mogoče, pa imajo bolje opremljeni ključavničarji tudi diagnostične naprave za priklop na vozilo, s katerimi se na novo kodira vse ključe.

Razlike v ceni in času izdelave so lahko ogromne Kot omenjeno, je na uradnih servisih izdelava novega ključa lahko izjemno dolgotrajna in velikokrat draga storitev. Cene se med znamkami sicer precej razlikujejo, velja pa približna ocena, da je strošek novega ključa pri ključarju lahko tudi za polovico cenejši, velikokrat pa je razmerje še precej večje. Poleg tega je ključ izdelan v slabi uri, saj imajo dobro založeni ponudniki vse potrebno večinoma na zalogi. Ključ s transponderjem brez daljinskega odklepanja stane med 50 in 80 evri, medtem ko ga funkcija daljinskega odklepanja podraži na 90 do 140 evrov.

Ukrepajte, dokler ni prepozno

Povsem samoumevno je, da si ob izgubi obeh originalnih ključev kaj veliko več ne moremo pomagati, zato je treba za rezervni načrt poskrbeti preden se to zgodi. Bošnjak iz izkušenj pravi, da: "odkar obstajajo kodirani ključi in ključi z daljincem, je že veliko nastradalo ljudi, ko so izgubili še svoj zadnji ključ. Stroški so namreč lahko enormni, prav tako zapleti, ki se ob tem pojavijo: avtovleka, teden ali dva brez avtomobila, …";

Dodal je še, da se ljudje največkrat zganejo, ko izgubijo ali založijo prvi original. Takrat je najbolj smiselna izdelava cenovno ugodnejšega ključa brez daljinske funkcije, saj gre le za rezervo, ki ni v redni uporabi.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • stanko75 23:56 10.februar 2017.

    Izdelava rezerve na uradnem servisu ni nič dolgotrajna in zapletena, oni tako naredijo zato da lahk računajo 150€ namesto 30 kolikor bi realno stalo.

  • b3180966 13:51 10.februar 2017.

    Za takšne paranoike obstaja enostavna rešitev- k malemu ključarju se pripelješ s kolesom pa ne bo videl barve, tipa, tablice... tvojega avtaPS- pa misliš, da bi takšen mali ključar sploh rabil tvoj ključ, da odklene avto?

  • novispenjac 12:59 10.februar 2017.

    problem malih ključarjev je, da nekateri radi kopijo ključa naredijo tudi zase oz. za prijatelje, zato avto hitreje izgine