Avto
70534 ogledov

Pripravite se na poostren nadzor, kazni so visoke

telefoniranje med vožnjo Anže Petkovšek
Nadzor bo trajal štirinajst dni. Kazen so po novem višje.

Od ponedeljka 10. januarja do 23. januarja 2022 bodo policisti poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Pozorni bodo ne le na voznike, ampak tudi na pešce, voznike skirojev in kolesarje. Na cestah je namreč videti veliko kolesarjev, ki upravljajo kolesa z eno roko, medtem ko imajo v drugi roki telefon, ali pa vozijo s slušalkami za poslušanje glasbe. Na Agenciji za varnost prometa (AVP) ugotavljajo, da je pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov.

Policija bo izvajala tudi nadzor nad pravilno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov pri prevozu otrok, v tovornih vozilih in v avtobusih. "Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu doslednje uporabljali varnostni pas," opozarja policija. 

Uporaba mobilnih telefonov je nevarna, saj do 23-krat poveča tveganje za nastanek prometne nesreče

Poleg preventivnih ukrepov tudi strožje kazni

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Med vožnjo:
- ne upravljajte s telefonom,
- ne pregledujte socialnih omrežij,
- si ne zapisujte opomnikov,
- ne brskajte po spletnih straneh, 
- ne fotografirajte ali snemajte.

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

Odsvetujejo tudi prostoročno telefoniranje

Mobilni telefoni so zadnje desetletje eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu, ki dokazano povečujejo tveganje za nastanek prometnih nesreč, saj močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Med uporabo mobilnega telefona je uporabnikova pozornost bistveno zmanjšana v treh vidikih zaznavanja in upravljanja: vidnem, telesnem in miselnem, s čimer uporabnik ogroža sebe in vse druge udeležence prometa. Reakcijski čas se podaljša celo za 50 odstotkov v primerjavi z vožnjo v normalnih pogojih. "Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo, zaradi česar lahko voznik spregleda ključne informacije iz okolja, pomeni celo do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče!" poudarja policija.

Zakon dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, a policija odsvetuje tudi to, saj odvrača pozornost voznika in ni varno.

Telefoniranje med vožnjo | Avtor: Profimedia Profimedia

Po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) je policija lani ugotovila 33.254 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je 10 odstotkov manj kot v letu 2020. Med kršitelji izstopa starostna skupina od 35 do 44 let, v kateri so odkrili kar 31,6 odsttoka kršitev. Dobro polovico kršiteljev predstavljajo vozniki avtomobilov, petino pa vozniki tovornih vozil. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 54
  • radovednica 08:04 10.januar 2022.

    Koliko takšnih akcij je bilo v preteklosti že napovedanih? Ša med vsako je bilo opaziti preštevilne voznike, predvsem pa že tako nesposobne in nezbrane voznice, kako vijugajo ali "cepetajo na mestu" s telefonom v roki ali pa kako kdo nagnjen ...prikaži več v desno čveka po telefonu in sploh ne ve, kje je. Pa ne poznam primera, da so koga zato kaznovali. Morali bi pa ti policisti najprej sebe in svoje, ki stalno (vozeči in ne sopotniki) in v času takšnih akcij, prvi kršijo to pravilo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:45 10.januar 2022.

    Škoda, ker policija nadzoruje in osvešča samo občasno, po drugi strani pa je škoda, da nam ne kapne, da z dejanji kot je telefoniranje in podobno, ne ogrožamo samo sebe pač pa tudi druge. Sama se držim cestnih pravil kot ...prikaži večt pijanček plota, ker res ne bi rada imela zaradi lastne neumnosti, nepazljivosti,... na vesti človeškega življenja.

  • Avatar Lansiolla
    Lansiolla 00:25 10.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m