Avto
11347 ogledov

Prodaja avtomobilov v aprilu: en avto močno izstopa

Renault Clio RS Line Saša Despot
Vlada je z odlokom v drugi polovici aprila spet omogočila registracijo novih avtomobilov. Pogled na statistiko je zanimiv, saj je več kot petina vseh novih registracij pri nas padla le na en model avtomobila.

Sekcija za motorna vozila je objavila uradno statistiko registracij novih vozil za mesec april (2020), ki jo pripravlja podjetje ardi INT d.o.o. Pričakovano so številke v primerjavi z enakim obdobjem lani obarvane v rdeče, padci v registracijah pa pri nekaterih znamkah segajo skoraj do 90 odstotkov.

V aprilu je bilo pri nas prvič registriranih 1846 vozil, kar je 71,36 odstotka manj kot aprila leta 2019, ko je slovenske registrske tablice dobilo 6446 vozil. Od januarja do konca aprila je bilo pri nas prvič registriranih 16.345 vozil ali 10.345 vozil manj kot lani v prvih štirih mesecih, kar predstavlja padec za 38,77 odstotka v primerjavi s prvimi štirimi meseci v letu 2019.

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

Le štirje nad številko 100

Največ novih vozil so aprila registrirali pri Renaultu, in sicer 597, kar je le 29 odstotkov manj kot so jih aprila lani. 269 registriranih avtomobilov je bilo znamke Volkswagen 159 vozil znamke Škoda in 118 peugeotov. Več kot 50 registracij so zabeležili le še pri znamkah Dacia (65), Toyota (61), Hyundai (58), Opel (55), Citroën (54) in Ford (52).

Podobno je bilo tudi na trgu lahkih gospodarskih vozil (LGV), kjer je bilo aprila 194 registracij, od tega je bilo 117 vozil znamke Ford, 47 je bilo renaultov in 43 volkswagnov. Trg gospodarskih vozil je v primerjavi z lanskim aprilom padel za 65 odstotkov, letos pa je bilo prodanih 2470 vozil ali 41 odstotkov manj kot med januarjem in aprilom leta 2019.

Avtosalon prodaja avtov | Avtor: Profimedia Profimedia

Cliov prodanih več kot vseh volkswagnov skupaj

Najbolj zanimivi statistični podatki prihajajo iz seznama najbolje prodajanih modelov v mesecu aprilu pri nas. Vsak peti prvič registriran avto pri nas je bil renault clio. V aprilu so jih prodali kar 325 (lani aprila 381). Od drugega do petega mesta mu po številu prvih registracij sledijo renault captur (71), dacia sandero (44), VW tiguan (43) in peugeot (2008). VW golf je s 30 registracijami sedmi najbolj pogost nov avtomobil pri nas v mesecu aprilu.

Vozila, ki so bila prodana že pred krizo

Predsednik Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije Peter Verčič, sicer direktor Magyar Suzuki Zrt, je za zurnal24.si komentiral zadnje podatke o registracijah novih vozil pri nas: "Govorim lahko v imenu znamke Suzuki. Aprila smo zabeležili 21 registracij novih vozil. V večini gre za avtomobile, ki smo jih prodali že pred krizo in smo jih zdaj izročili novim lastnikom."

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodaja, da je glede na pogovore s kolegi verjetno zelo podobno tudi pri drugih znamkah. Večjih številk niso niti pričakovali, glede na to, da so se prodajni saloni odprli šele 20. aprila, takrat pa je bila spet možna tudi registracija vozil.

Verčič pravi, da bodo vsaj na začetku na prodajo novih vozil, pa tudi drugih dobrin, še vedno vplivale omejitve v javnem in poslovnem življenju. Prepričan je, da je marsikdo, ki je imel v načrtu avto kupiti spomladi, odločitev prestavil na kasnejše mesece.

Druga polovica leta bo boljša

"Pogosto imamo dva ali celo tri avtomobile v eni družini, zato je v negotovih situacijah najlažje počakati z nakupom avtomobila. Proti koncu leta pričakujemo boljše prodajne številke, zagotovo pa se ne bomo vrnili na količine, ki so bile pričakovane na začetku leta," pravi in zaključuje, da optimizem mora biti, temelji pa tudi na tem, da se po vsaki krizi krivulja prodaje obrne navzgor: "Tako je bilo po zadnji finančni krizi, ko je avto trg samo rasel. In tako bo tudi po tej krizi."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.