Avto
12 ogledov

Prodaja vozil leta 2012 navzdol le v Evropi

Šef Renaulta Carlos Ghosn je c Parizu predstavil električni model zoe. Žurnal24 main
Avtomobilski industriji gre globalno gledano zelo dobro. V ZDA so lani prodali okrog 12,8 milijona vozil oziroma za 10,3 odstotka več kot leta 2010, trend rasti, razen v Evropi pa naj bi se nadaljeval tudi letos.

Prvi mož koncerna Renault-Nissan Carlos Ghosn je optimističen gled prodaje na mednarodnih trgih. "Avtomobilska industrija raste, večini gre zelo dobro. Za nami je en orekordnih let, in to kljub katastrofi na Japonskem," je za Bloomberg dejal Ghosn, ki bo del proizvodnje iz Japonske selil v ZDA. Vzrok je močan yen in ne potres. Renault-Nissan je na salonu v Detroitu objavil, da bodo skupaj z Mercedesom sodelovanje iz Evrope (v Novem mestu bodo izdelovali štirisedežni smart) preselili tudi v ZDA, kjer bodo izdelovali motorje za daimler in Renault-Nissan.

Ghosn je zanikal govorice, da so nezadovoljni s prodajo električnega modela Nissan leaf, ki je bil lani okronan za evropski in svetovni avtomobil leta. "Nissan ima v ZDA za seboj dobro leto. V prvem letu smo prodali 10.000 modelov leaf, globalno gledano smo jih prodali 21.000. To številko bomo v letu 2012 podvojili. Prodaja električnih vozil bo zagotovo poskočila," pravi prvi mož Renault-Nissana, ki je pesimističen le glede prodaje vozil v Evropi, ki bo po njegovem mnenju edini trg, ki se bo krčil in sicer za tri odstotke v primerjavi z letom 2011.

Najbolj kritičen do Evrope je Fiatov in Chryslerjev šef Sergio Marchione, ki je evropskim voditeljem sporočil, da se igrajo z ognjem, ter napovedal, da bo prodaja vozil na stari celini v naslednjih treh letih v najboljšem primeru nespremenjena. "Evropa bo morala rešiti številne probleme. Če ne povrnemo zaupanja v finančne trge je prihodnost Evrope vprašljiva," je v Detroitu dejal Marchionne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.