Avto
2658 ogledov

Prometna varnost: končno smo po nečem (skoraj) najboljši

prometna nesreča PU Kranj
Pred nami je le Estonija.

Slovenija je med državami EU, kjer se je lani stanje prometne varnosti v primerjavi z letom prej najbolj izboljšalo. Število smrtnih žrtev se je zmanjšalo za 20 odstotkov. Večje izboljšanje so beležili le v Estoniji, kjer je bilo smrtnih žrtev v primerjavi z letom prej za 32 odstotkov manj.

Število smrtnih žrtev za lažjo primerjavo preračunajo na milijon prebivalcev. V Sloveniji jih je lani umrlo 50, evropsko povprečje je 49. To je sicer še vedno dvakrat toliko, kot jih umre na Švedskem, kjer imajo le 25 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Odlične rezultate imajo še v Veliki Britaniji (27) in na Nizozemskem (31).

S povprečno 49 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev so bile evropske ceste v letu 2017 ponovno daleč najvarnejše na svetu, a je kljub temu na cestah v EU izgubilo življenje 25.300 ljudi. To je 300 manj kot leta 2016 (–2 odstotka) in 6.200 manj kot leta 2010 (–20 odstotkov). Uresničitev cilja EU, da se med letoma 2010 in 2020 prepolovi število smrtnih žrtev, je tako še precej daleč.

"Komisija trenutno pripravlja vrsto konkretnih ukrepov, ki jih nameravamo predstaviti v prihodnjih tednih. Cilj je jasen: rešiti več življenj na naših cestah," je napovedala komisarka Violeta Bulc.

 | Avtor: AVP AVP

Ocenjuje se, da je bilo lani v prometnih nesrečah 135.000 ljudi hudo poškodovanih, smrti in poškodbe v cestnem prometu po ocenah družbo in gospodarstvo stanejo 120 milijard evrov letno.

"Po izjemnem rezultatu v letu 2014, nekaj nihanjih v naslednjih dveh letih, je bilo leto 2017 spet izjemno. Tudi po statistikah, ki jih uradno vodimo v Sloveniji v zadnjih 60-ih letih je bilo leto 2017 najboljše v vsej zgodovini. Veseli nas, da je tudi Evropska komisija prepoznala naše napore in odločnost predvsem pa naše delo, delo vseh nas, tudi agencije, ki se trudimo za izboljšanje prometne varnosti. Že pred leti smo kritike opozarjali, da so leta, ko prihaja do odstopanj v prometni varnosti, vendar smo kljub pritiskom vztrajali in še naprej izvajali številne projekte in programe. Osredotočeni smo bili na dolgoročne cilje in ta raziskava samo pritrjuje, da smo na pravi poti. Seveda pa nas čaka, kot ugotavljajo tudi pri Evropski komisiji, še kar nekaj dela, kajti vsi si želimo, da na naših cestah ne bi bilo več nesreč in smrtnih žrtev," je ob tej priložnosti poudaril mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Skipi 14:18 10.april 2018.

    Joj ne prosim s takimi, a nismo dve leti nazaj dobili nagrada za največje znižanje mrtvih, potem pa lansko leto največji poraz. Bo letos/drugo leto isto?