Avto
144 ogledov

Putinov avto bo stal pol milijarde evrov

Maketa putinovega avtomobila Facebook
Playboy in avtomobilski konstruktor bo za ruskega predsednika Vladimirja Putina izdelal super avtomobil, ki bo narejen iz materialov, ki jih uporabljajo za vesoljske rakete.

Pred dvema tednoma je na splet pricurljala maketo novega vozila za ruskega predsednika. Superluksuzen avtomobil bo izjemno varen in za takšen tip vozila neverjetno lahek.

Putin se trenutno vozil v razkošnem državniškem mercedes benzu S guard pullman in je edini državnik na strani najbolj vplivnih držav, ki se prevaža v vozilu tuje in ne domače znamke.

Ne želi imeti tujega

Prav to je razlog, da Putin že dalj časa želi ruski državniški avtomobil. Najstarejše rusko avtomobilsko podjetje Zavod Ivana Lihačova (ZIL) ima dolgoletno tradicijo proizvodnje avtomobilov. Od leta 1916 naprej, iz časov Sovjetske Zveze, so proizvedli na stotine neprebojnih vozil za potrebe boljševikov.

Ko je Putin sporočil, kupujmo rusko, si je zaželel, da se bo vozil v ruskem avtomobilu, ki mu ga bosta zavidala ameriški predsednik Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel. V projekt izdelave državniškega avtomobila so vpletli najboljše ZIL-ove inženirje in konstruktorje, ki so naredili načrt za izdelavo 6,5-metrov dolge in 5,5 tone težke limuzine ZIL 4112P, ki lahko vozi z najvišjo hitrostjo 190 km/h. Bila bi odporna na rakete zemlja-zrak, s katerimi bi bila oborožena tudi sama. Prostor za potnike bi bil oblečen v usnje in les iz sibirske jelke ter breze, voznikov prostor pa oblikovan po zgledu na kokpite iz vojaških letal. Ta mali tank na kolesih Putinu ni bil všeč, zato so razpisali natečaj za novo mega vozilo.

Zmagal je Playboy

Izbor je pripadel Marussiji, ki bo projekt uresničila ob pomoči z Inštitutom za Avtomobilizem in ruskim državnim Centrom za razvoj avtomobilov. Vozilo je projektiral 52-letni Nikolaj Fomenko, eden najbolj raznovrstnih predstavnikov ruskega javnega življenja: gledališki in filmski igralec, TV voditelj, pop glasbenik, reli voznik, ljubitelj ekstremnih športov, prvak v smučanju, inženir in konstruktor športnih vozil, ..., pa tudi lastnik moštva Marussia F1 (nekdanji Virgin Racing) in na koncu ponosni lastnik podjetja Marussia Motors. Po njegovih načrtih bodo v prostorih podjetja ZIL izdelali novo Putinovo super limuzino in vozila za druge najbolj vplivne ljudi iz Kremlja. Podrobnejši podatki niso na voljo, le to, da bo cena za vozilo astronomska – pol milijarde evrov, kot tudi to, da bodo deli izdelanih iz materialov, ki jih Rusi uporabljajo v svojem vesoljskem programu.

Komentarjev 7
  • maresem 08:14 17.februar 2014.

    Ne vem kaj čaka lačni narod.... ?!

  • Trovlak 19:24 16.februar 2014.

    Zakaj mora biti odporen na rakete zemlja-zrak? A bo letel?

  • Ronald Reagan 17:20 16.februar 2014.

    Zato pa hodita v rusijo...in ju pol falcon jebe..