Avto
27 ogledov

Putin ima končno lepšega kot Obama

ZIL ZIL
Po polnih šestih letih razvoja je ruski predsednik Vladimir Putin končno dobil lepši avtomobil od ameriškega predsednika Baracka Obame, so sporočili iz ruskega proizvajalca avtomobilov ZIL.

Prototip ZIL-4112P, s 7,7-litrski motorjem in samodejnim šeststopenjskim menjalnikom so pokazali na nacionalnem televizijskem programu. Putin je pred meseci zahteval, da vladne službe poiščejo patriotsko alternativo v domačih avtomobilskih proizvodih, saj je bil vozni park sestavljen v glavnem iz znamk nemških proizvajalcev avtomobilov.

"Poskušali smo ohraniti vse osnovne posebnosti ZIL-a: prepoznavno obliko, žaromete, ogledala. Želeli smo, da bo vsakemu takoj jasno, da gre za ZIL, in ne za mercedes, tudi ne, da gre za neko "škatlo“. Samo poglejte v čem se vozi Obama. To je grozna podmornica, brez kakršnih koli estetskih kvalitet," pravi direktor proizvodnje limuzin Mihail Satarov.

Znotraj vozilo ne spominja več na stare sovjetske limuzine. Sedeži so usnjeni, pri ZIL-u pa so najbolj ponosni na ekran poveza s kamero, ki kljub spuščenim zavesam potnikom znotraj prikazuje vse kar se dogaja zunaj. Avtomobil je sicer opremljen s popolno varnostno opremo.

Inženirji so veliko časa posvetili nižji porabi. Tako avtomobil zdaj na 100 prevoženih kilometrov porabi "le" še 25 litrov goriva. Limuzina nekdanjega predsednika Leonida Brežnjeva je za primerjavo porabila neverjetnih 65 litrov na sto prevoženih kilometrov.

Pri ZIL-u so se, odkar so izgubili vodilno vlogo pri proizvodnji avtomobilov za sovjetsko elito, specializirali za izdelavo manjših tovornjakov in drugih vozil. Podjetje je podpisalo pogodbo s korejskim Hyundaijem o proizvodnji vozil v Moskvi. Za sedaj se še ne ve, kateri Hyundaijev model bodo proizvajali v ruski prestolnici.

Komentarjev 2
  • McClain 19:30 12.november 2012.

    in se milijon drugih stvari. Pa tud tako grd ne more bit, nooooo!

  • nobilis 18:02 09.november 2012.

    OMG pa to še blizu ni blindi kot jo ima Obama, šipe se sploh ne smejo pomikat, sistem za prezračevanje mora biti zaprt z zalogo zraka, akumulator mora biti v kabini.....