Avto
19 ogledov

Razbit ultra drag in ultra redek aston martin

Aston martin one-77 Weibo.com
Eden najdražjih in najredkejših avtomobilov ta hip je morda postal še redkejši. Neznani kitajski lastnik je namreč v Hongkongu razbil enega od 77 aston martinov one-77 in vprašanje je, ali se bo še kdaj peljal po cesti. Gre uradno za prvo nesrečo tega dragocenega lepotca.

Na kitajski blogerski strani weibo.com se je pojavila fotografija popolnoma razbitega lepotca, ki žalostno ždi na tovornjaku. O okoliščinah nesreče za zdaj ni veliko znanega, naj pa bi avtomobil pri zelo visoki hitrosti zadel ob robnik. Gre za enega zadnjih dostavljenih modelov v omejeni seriji vozil. Kitajski lastnik naj bi ga dobil šele pred nekaj tedni, pojavila so se celo namigovanja, da sploh še ni bil registriran in zavarovan.

Superšportnika bodo sedaj spravili nazaj v rodno Veliko Britanijo, kjer bodo ocenili škodo in možnosti, da ga sploh še popravijo. Na fotografiji so namreč vidne precejšnje poškodbe prednjega dela in boka, čeprav je potniška kabina očitno ostala nepoškodovana. Ena od značilnosti avtomobila je sicer "monocoque" zasnova iz ultra trdnih ogljikovih vlaken, prav poškodbe te pa bodo odločale o usodi.

One-77 poganja 7,0-litrski V12 motor s 522 kW (750 KM), ki le 1.600 kilogramov težko beštijo požene blizu 360 km/h. Model je bil kljub astronomski ceni ob premieri izpred treh let praktično v hipu razprodan vnaprej, rabljen (če bi ga kdo prodajal) pa bi stal še več kot nov. Cena novega je bila sicer močno odvisna od lokacije kupca in personalizacije. Tako naj bi se v Veliki Britaniji one-77 prodajal za 1,7 milijona evrov, v Avstraliji pa naj bi za njega morali dati kar pet milijonov. SMH.com pa poroča, da naj bi neznani kitajski magnat iz Šenzuja, za katerega ni znano, ali je prav nesrečni lastnik razbitine, plačal še bolj astronomskih 5,5 milijona evrov.