Avto
1105 ogledov

Razlika med petimi in štirimi zvezdicami niso le asistenčni sistemi

Euro NCAP
1/8
Euro NCAP
Od šestih testiranih novih avtov po protokolu Euro NCAP so štirje dobili polni izkupiček petih zvezdic, dva pa po eno manj.

Euro NCAP je objavil novo, tretje letošnje skupino rezultatov. Zaradi kritik na protokol testiranja, ki so se pojavile pri prejšnji objavi, ko so netestiranemu dacia joggerju ocenili varnost le za eno zvezdico, je tokratna objava še posebej zanimiva. 

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Vseh pet zvezdic so prejeli električna kia EV6 in volvo C40 recharge, limuzina mercedes razreda C in enoprostorski volkswagen multivan. Štiri zvezdice pa sta dobila sorodnika opel astra in peugeot 308. 

Vsi štirje odličnjaki so se odlično izkazali pri zaščiti potnikov tako na polju pasivne kot aktivne varnosti, poudarjajo pri Euro NCAP. Pri testih trčenj so vsi prejeli več kot 90 odstotkov možne ocene, medtem ko sta astra in 308 zmogla le 76 in 80 odstotkov. To razblinja očitke, da je razlika med petimi in štirimi zvezdicami vedno le zaradi vgrajenih ADAS elektronskih asistenčnih sistemov, so pokomentirali pri Euro NCAP.  

Pri organizaciji so opozorili, da sta astra in 308, ki si delita isto Stellantisovo platformo, pokazala šibkosti pri trku s polnim prekrivanjem pri zaščiti tipične moške lutke in manjše ženske lutke za volanom. Prav tako modela še nimata vgrajene sredinske zračne blazine, ki postaja vse pogostejša pri zaščiti potnikov pred poškodbami zaradi notranjih sunkov. Oba imata vgrajene veliko asistenčnih sistemov, ki pa po mnenju organizacije ne vključujejo nekaterih iz zadnje generacije pomagal.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Sicer pa se je kot odličnega pri trkih izkazal mercedes, medtem ko ima po mnenju organizacije Volvov novi križanec najboljšega angela varuha v obliki serijskih in dodatnih asistenčnih sistemov.

Ob objavi rezultatov je generalni sekretar organizacije Michiel van Ratingen opozoril, da bodo še naprej dajali velik poudarek na sistemih, ki preprečujejo nastanek nesreče. "Izogibanje nesreči je enako pomembna kot zaščita v primeru trkov. A če do nesreče sploh ne pride, je seveda neprimerljivo bolje."

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP
Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP
Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP
Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP
Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • alen04 14:05 25.maj 2022.

    Je pa Dacia dobila celo eno zvezdico. Napredek.