Avto
1052 ogledov

Renault bo poleti ustoličil rešitelja

Luca de Meo Epa
Renault še vedno trpi zaradi afere nekdanjega šefa Carlosa Ghosna, ki je pobegnil pred sojenjem na Japonskem in skrhal vezi z Nissanom. Renault bo poleti ustoličil novega šefa, ki ga je speljal koncernu Volkswagen.

Renault bo od poletja naprej vodil Luca de Meo, zdaj že nekdanji prvi človek Seata. Dela ne bo mogel začeti takoj, ampak šele 1. julija, saj ima še pogodbene obveznosti do VW. Naloga 52-letnika bo Renault izvleči iz krize. Škandal okoli nekdanjega generalnega direktorja Carlosa Ghosna je namreč pretresel Renault.

Carlos Ghosn Avto Renault ni sledil Nissanovemu "puču" proti Ghosnu

De Meo je v začetku meseca nepričakovano odstopil s čela Volkswagnove hčerinske družbe Seat. Tam je vladal od novembra leta 2015. Predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard ga je označil za "velikega stratega in vizionarja avtomobilskega sveta, ki je v procesu popolnih sprememb«.

Ghosn odstopil Avto Carlos Ghosn se ni dovolil ponižati

De Meo bo na položaju zamenjal Thierryja Bollora, ki je za volan Renaulta sedel po odstavitvi dolgoletnega šefa Carlosa Ghosna. Slednjega je odstavil predsednik Jean-Dominique Senard s pojasnilom, da mora družba ponovno vzpostaviti zaupanje z Renaultovim japonskim partnerjem Nissanom. Ghosn je namreč vodil partnerstvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem, odnesle pa so ga obtožbe japonskih tožilcev o finančnih malverzacijah.

Carlos Ghosn Padli velikan Avto Shujšani Ghosn odločno branil svojo nedolžnost

52-letni Italijan je kariero v 90. letih prejšnjega stoletja začel prav pri Renaultu, nato pa služboval še v Toyoti, Fiatu, Volkswagnu in Seatu. Z vrha Seata je odstopil v začetku meseca. V Volkswagnu se je de Meo zaposlil leta 2009 in bil imenovan za vodjo marketinga znamke Audi, pozneje je prevzel vodenje Volkswagnove španske znamke Seat. Slednji je lani poročal o največji prodaji doslej. De Meo bo prvi tujec, ki bo v 120-letni zgodovini vodil Renault. Ghosn, rojen v Libanonu, je francosko državljanstvo pridobil, preden se je leta 2005 zavihtel na vrh podjetja. De Meo je sicer obiskoval francoske šole in tekoče govori pet jezikov, tudi nemško in angleško.

Predsednik Senard je odgovoren za mednarodno avtomobilsko zvezo z Nissanom in Mitsubishijem. Po podatkih iz leta 2018 se je zavezništvo uvrstilo na tretje mesto po prodaji, spredaj je koncern Volkswagen in Toyota.

Luca de Meo | Avtor: Epa Epa

Carlos Ghosn Avto Uradno konec z Ghosnom!

Obdobje po Ghosnovi aretaciji novembra 2018 je bilo za Renault izjemno težavno, poroča francoska tiskovna agencija. Proizvajalec se sooča s padcem prodaje, vrednost delnic podjetja pa se je lani prepolovila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.