Avto
1051 ogledov

Reševalci, gasilci, policisti - imate novo orodje za prometne nesreče!

Euro Rescue Euro NCAP
Euro NCAP je prvič v eni aplikaciji združil informacije reševalnih kart, ki bodo prvim posrednikom na kraju nesreče lahko pomagale skrajšati čas posredovanja.

Euro Rescue je ime aplikacije, ki je že nekaj dni brezplačno na voljo v spletnih trgovinah za telefone in druge naprave z operacijskimi sistemoma Android ali iOS.

Aplikacija je bila razvita skupaj z mednarodno organizacijo gasilcev CTIF in bo omogočala hiter vpogled v reševalne karte za posamezen model vozil. Reševalne karte so namreč za varnost reševalcev in poškodovanih bistvenega pomena, saj morajo posredovalci vedeti, kje se nahajajo nekateri za reševanje kritični elementi vozila, kot so dodatne ojačitve karoserije, airbagi in njihovi sprožilci, zategovalniki pasov, rezervoar za gorivo, akumulator in baterije ...

Največ težav so imeli reševalci doslej z novejšimi avtomobili, recimo hibridnimi ali električnimi, saj reševalne karte zanje lahko še niso bile splošno dostopne, ali so zamujale, morda niti niso bile zanesljive.

V bazi Euro Rescue pa so vse karte poenotene v skladu z uradnim ISO standardom, zato se lahko reševalci nanje zares zanesejo. Poleg tega so dodani tudi hitri linki do uradnih proizvajalčevih dokumentov. 

V bazi so modeli, ki so bili v zadnjih 20 letih prodajani v Evropi in vsi novejši, vključeni so vse medgeneracijske prenove, ki so dodale kakšne nove pomembne varnostne elemente. Išče se po imenih znamk in modelov različnih generacij.

Baza Euro Rescue je prvi vidni rezultat posodobljene strategije pri organizaciji Euro NCAP, ki se zdaj pri ocenjevanju poleg aktivne in pasivne varnosti vse bolj osredotoča tudi na t. i. tercialno varnost, to je preverjanje, kaj se z avtom in potniki dogaja v času po nesreči. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.