Avto > Avto nasveti
7994 ogledov

Sršen v avtomobilu! Kaj storiti?

Evropski sršen Profimedias
A pomladjo se narava prebudi, z njo pa tudi žuželke, ki lahko voznikom povzročijo marsikatero nevšečnost.

Med postankom ali pa vožnjo z odprtimi okni lahko v kabino avtomobila pridejo tudi čebele, ose, sršeni ali druge žuželke, ki pri vozniku in potnikih lahko vzbudijo neugodje, lahko pa jih pripravijo tudi k nepredvidljivim reakcijam, s katerimi ogrozijo varnost vožnje. Kaj lahko v takšnem primeru storite, da se izognete nesreči?

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. Vizita za živali Veste, kaj bi se zgodilo, če bi izumrle čebele?

Previdno zapeljite s ceste

Strokovnjaki nemškega avtomobilskega kluba ADAC opozarjajo, da piki žuželk običajno povzročijo manj škode, kot pa panična reakcija voznika, ki lahko izgubi nadzor nad avtomobilom in v skrajnem primeru povzroči hudo prometno nesrečo.

Peter Pečenko, urbani čebelar. | Avtor: Anže Petkovšek Urbane čebele v Šiški. Anže Petkovšek

Vetrobransko steklo NASVETI Avto Napaka potnikov pri vstopanju v avto v dežju

Čeprav je to laže reči kot storiti, se v primeru, da v kabino zaide neprijetna žuželka, ne smete prepustiti paniki. Če je le mogoče, se obvladajte in ostanite mirni in še naprej pozorno spremljajte promet.

Pri Zavarovalnici Triglav so pojasnili, da materialno škodo na lastnem vozilu, ki jo voznik povzroči zaradi okoliščin, kot so nevarne žuželke v avtomobilu ali celo njihov pik, krije splošni avtomobilski kasko. Gre namreč za dogodek, ki je neodvisen od zavarovančeve volje. Če je voznik škodo povzročil tudi drugim udeležencem v prometu, škodo pokrije zavarovanje avtomobilske odgovornosti, če je pri tem poškodovan tudi sam, pa polica AO+.

Potem prižgite vse štiri utripalke in zlagoma upočasnite vožnjo, da ne presenetite morebitnega voznika, ki vozi za vami, na koncu pa na primernem mestu zapeljite s ceste in ustavite avtomobil. Šele potem se lahko začne akcija preganjanja vsiljivke. Največkrat bo dovolj že, če boste odprli vsa okna in žuželka bo sama odletela na prosto. Če se to ne zgodi, izstopite iz avta in odprite vsa vrata, a pri tem pazite na druge udeležence v prometu. Potem pa žuželko poiščite in jo preženite iz kabine.

Kranjska čebela na cvetu pelargonije. Vizita za živali Rastline lahko slišijo brenčanje čebel

Alergiki pozor!

Marsikdo je alergičen na pike žuželk, kar pomeni, da mora biti še posebno pozoren na insekte. Žuželka v tem primeru sploh ne bi smela zaiti v avtomobil, kar pomeni, da se kabino odpira le toliko, kot je potrebno za vstop in izstop, med vožnjo pa morajo biti okna zaprta.

Kranjska čebela ali sivka se od drugih pasem jasno razlikuje, tudi po učinkovito | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čebele in čebelar Neverjetno Vizita za živali Toliko morajo čebele preleteti za kilogram medu

To velja predvsem med vožnjo po avtocesti, ko takojšnja ustavitev avtomobila ni možna. Ne škodi niti, če pred vožnjo natančno preverite notranjost, saj se boste tako izognili neprijetnim presenečenjem med samo vožnjo.

Kdor je alergičen na pike žuželk, bi moral s seboj vedno imeti potrdilo in zasilni paket za pomoč, a tega tistim, ki imajo to težavo, verjetno ni treba posebej govoriti. Bolj pomembno je, da je tudi sopotnikom ali naključnim mimoidočim na nek način pojasnjeno, kako naj ravnajo, če nekdo kaže simptome alergije, kot so težko dihanje, navali vročice ali nenadna slabost. V vsakem primeru pa je treba poklicati zdravnika.

Avto Bodite pozorni na znake jeze, da se izognete težavam
 

Komentarjev 1
  • ode 08:29 09.maj 2020.

    Treba je vedeti, da so čebele bistveno nevarnejše od sršenov ali os, kot tudi njihov strup, saj so "programirane", da s pikom dajo svoje življenje. Ose in sršeni pa pičijo le toliko, kot se jim zdi potrebno z namenom zadati ...prikaži več napadalcu bolečino in ga s tem odgnati. V avtu ne mahajte z rokami, tudi, če vam leta okrog glave ali leze po obrazu, že med vožnjo odprite obe stranski stekli, ustavite, počasi izstopite, odprite vsa vrata in okna.