Vizita za živali > Festival
2154 ogledov

Toliko morajo čebele preleteti za kilogram medu

Čebele in čebelar Profimedias
Čebelarstvo ima v Sloveniji že od nekdaj posebno mesto. Svoje mesto pa bodo čebelarji imeli tudi na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal to nedeljo.

Čebelarstvo ima v Sloveniji dolgotrajno tradicijo, čebela pa je simbol marljivosti, spretnosti in skrbi za druge. Panjska končnica krasi najlepše slovenske čebelnjake in je postala eden najprepoznavnejših simbolov, ki ga Slovenci radi ponesemo tudi v tujino.

Po podatkih Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) je v Sloveniji registriranih preko 10.900 čebelarjev, od tega jih ima le 890 več kot 40 čebeljih družin, 216 več kot 100 in približno 100 nad 150 čebeljih družin. Povprečna velikost čebelarstva pri nas je tako 18 čebeljih družin. Ena izmed njih je tudi čebelarka Elis Batištuta, ki deluje pri istoimenskem čebelarstvu. "S čebelarstvom se je začel ukvarjat moj oče, večkrat sem mu priskočila na pomoč in ni trajalo dolgo, da so čebele navdušile tudi mene," razkrije Elis, ki bo s svojo (čebeljo) družino prisotna tudi na nedeljskem Festivalu za ljubitelje živali.

Portal Žurnal24.si že peto leto zapored organizira Festival za ljubitelje živali. Letos bo potekal 2. junija od 10. do 20. ure v Novi Gorici. Obeta se velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV.

Otroka se igrata Samo en dan Popotnik Družinski izlet s pravljičnimi junaki

Na naše vprašanje, če jim velikokrat zapoje zimzeleno pesem Lojzeta Slaka Čebelice, čebelice, odgovori nikalno, vendar izda, da se z njimi veliko pogovarja. "Do njih imam spoštljiv odnos in se zavedam njihove pomembnosti," pove čebelarka Elis, ki v sezoni skrbi za približno 70.000 čebel. Pri njih ji je všeč, da "so zelo marljive in odgovorne ter delajo po motu vse za eno in ena za vse. Vsaka točno ve, kaj je njena naloga. Menim, da bi se lahko tudi ljudje večkrat zgledovali po njih"

Med | Avtor: Čebelarska zveza Slovenije Čebelarska zveza Slovenije
Čebele morajo obleteti več milijonov cvetov, da čebelar dobi le kilogram medu.

Če bi to naredila samo ena čebela, bi opravila pot, enako približno 7-kratnemu obsegu Zemlje.

 

 

 

 

 

Maine coon Rekord Vizita za živali Rekord: "Pravijo jim kužki v mačjih telesih"

"Priporočam, da ob srečanju s čebelo ostanete mirni in ne mahate z rokami."

Čebelarji | Avtor: Čebelarska zveza Slovenije Čebelarska zveza Slovenije
S čebelarstvom se v Sloveniji ukvarja vedno več ljudi, kljub temu bi si čebelarji želeli več prisluha javnosti, ki se vloge čebel ne zaveda dovolj. "Če primerjamo s situacijo izpred desetih let, je ta številka danes večja. Zaradi vse slabših letin, pa se marsikateri čebelar odloči opustiti čebelarjenje, saj le-to zahteva veliko znanja," pove Tanja Magdič s ČZS.

Ob tem veselo doda, da je javnost v zadnjih letih zelo pozitivno naravnana do čebel in se zaveda pomembnosti njihove vloge in opraševanja. Kljub temu se najdejo tudi tisti, ki se obnje obregnejo: "Ponekod so med ljudmi nezaželeni čebelnjaki, saj mimo njih vodijo poti neposredno ob vhodih čebel v panj. Neposredno pred čebelnjaki je namreč največja verjetnost, da nas piči čebela stražarka."

Slovensko društvo za pomoč hrtom Vizita za živali Žalostna usoda na tisoče tekaških hrtov

Na tem mestu Magdičeva svetuje, da naj pred čebelnjake, kjer delujejo kranjske sivke, sicer izredno mirne čebele, ne gremo sami. Priporočljivo je iti v spremstvu čebelarja, ki nam bo povedal, kako v njihovi bližini ravnati. "V panju so stražarke, ki branijo svoj dom, tako da nas ob nepravilnem ravnanju lahko pičijo. Čebela na cvetu pa je pašna čebela, ki nas ne bo pičila, lahko si jo v miru ogledamo," še razloži.

Izkušena čebelarka pa pove, da če čebelo srečamo v naravi, je zelo malo verjetno, da nas bo pičila. "To se zgodi v primeru, če jo primemo, stopimo nanjo ali se nanjo usedemo. Vsekakor priporočam, da ob srečanju s čebelo ostanete mirni in ne mahate z rokami," nekaj napotkov navede Elis, ki je sicer drugačnega mnenja kot strokovnjakinja s ČZS, saj jo za prihodnost čebel skrbi: "Za prihodnost čebel bi moralo skrbeti nas vse, ker so čebele zelo pomembne za naš obstoj in se tega vsekakor premalo zavedamo."

Ara ararauna pikkica TAKO MALO JIH JE Vizita za živali V Sloveniji jih je le dvajset
Sorodne novice