Avto
63035 ogledov

Revolucija pri dokumentu, ki ga ima 90 tisoč državljanov

Čolni Andrej Leban
Prehod na nov format.

V fazi sprejema je novi pravilnik o upravljanju s čolni. Glavna novost je prehod na nov format in polikarbonatno izkaznico, s čimer bo šla v zgodovino še ena zadnjih papirnatih različic splošnih osebnih dokumentov. 

Za pravilnik, ki je trenutno še v fazi sprejemanja, je odgovorno ministrstvo za infrastrukturo. 

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, se spremembe glede izpita za upravljanje s čolni nanašajo na Spremembe in dopolnitve Pravilnika o upravljanju s čolni, ki so pripravljene na pobudo Uprave RS za pomorstvo.

V prvotni različici članka je bilo zapisano, da nov pravilnik prinaša tudi določene novosti glede opravljanja izpita za upravitelja čolnov. Kot so pojasnili na ministrstvu, pa spremembe in dopolnitve pravilnika ne prinašajo vsebinskih novosti glede izvajanja izpita za pridobitev potrdila. Tudi določbe o opravljanju izpita za upravljanje s čolni po celinskih vodah se ne spreminjajo, ampak se uredijo v enem pravilniku in s tem preneha veljavnost Pravilnika o izpitu za voditelja čolna in preizkusu znanja za upravljanje čolna. 

Izpit za čoln | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Kartica!

Izpit za voditelja čolnov je bil eden zadnjih množičnih dokumentov na zastarelem papirnatem obrazcu, zgolj prevlečenem s folijo. Njegova varnostna zaščita je bila izredno slaba, zato se je v preteklosti namigovalo na ogromno zlorab in ponarejanja slovenskih izpitov. Nova izkaznica bo polikarbonantna, z zaščitnimi elementi in v obliki kreditne kartice, kot vozniško dovoljenje, osebna ali zdravstvena izkaznica.

Za nov dokument bodo lahko svoje staro dovoljenje zamenjali tudi obstoječi imetniki. Predlog pravilnika pa določa, da bo država novo dovoljenje začela izdajati z devetmesečnim zamikom od uveljavitve novosti.

Izpit za čoln | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Vsako leto okoli tri tisoč novih pomorcev

Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna mora  imeti vsak, ki upravlja motorno plovilo dolžine do 24 metrov. Izjema so čolni z motorjem do 7,35 kilovata in hkrati do sedem metrov dolžine ali pa vodni skuter, za katere pa mora imeti oseba najmanj preizkus znanja za upravljanje s čolnom. Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov, pa mora biti stara najmanj 18 let.

Področje izpitov za čoln na ravni EU ali širše ni harmonizirano, vsaka država predpisuje lastna pravila zanj. Velja pa, da lahko s slovenskim izpitom pod slovensko zastavo čoln upravljate po vseh morjih sveta. Priznavanje slovenskega izpita za plovbo na čolnih pod tujo zastavo (na primer hrvaško) je odvisno od predpisov države zastave. Običajno države sklenejo sporazume z načelom vzajemnosti, kar velja tudi za Slovenijo in Hrvaško.

Podatki kažejo, da Uprava za pomorstvo letno izda okoli tri tisoč potrdil o usposobljenosti za voditelja čolnov. V samostojni Sloveniji je izpit doslej opravilo okoli 90 tisoč oseb. Hkrati je v register vpisanih nekaj čez 13 tisoč čolnov. 

Največ kršitev pravil pri upraviteljih čolnov se nanaša na nepravilno razdaljo plovbe od obale.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 7
  • JONIJONI 08:33 09.maj 2022.

    Resnično butast dokument! Ko ga dobiš, dokazuješ usposobljenost, pa četudi, v življenju, še nisi stopil na barko. Narediš izpit in že krmariš 24 m jahto.

  • rd2dmk2 09:45 08.maj 2022.

    a veste kaj.. imamo enga ministra za digitalizacijo, ki se baha kako bo dedke in babice naučil uporabljat IT, ne zna panaredit da bi imeli pazo podtakov o državljanih in njigovih referencah on line na IT napravah. groza, imel smo ...prikaži več sledilnik covid, pa PCT pogoj, ne gre pa da bi se dalo uredit našo osebno, zdravstveno ali pa še kakšno informacijo na naš preljubi mobilnik. ampak, ne moramo vsakih par let po nove papirčke in plačevat dinarčke. aja. še goljufamo lahko, a ne ?!

  • malarin 09:29 08.maj 2022.

    kAKŠEN HALO ZA PRAZEN NIČ !