Avto
3687 ogledov

Rima, ki si jo ponavljajo gasilci po intervencijah v nesrečah

Heavy Rescue Anže Petkovšek
Največja nagrada? Da človeku dajo še eno možnost.

Gasilci, ki posredujejo v nesrečah, v katerih so udeležena moderna vozila, morajo biti zelo izurjeni in imeti na voljo sposobna orodja, če želijo biti učinkoviti - torej da čim hitreje spravijo žrtev iz avta in jo predajo v roke reševalcem. To, kar vidijo med posredovanji, se včasih globoko vtisne v zavest gasilcev. "Občutke ven dajemo kot ekipa, čeprav pogosto prek ovinkov, ob druženju s pivom, včasih celo s črnim humorjem," pove Boštjan Žagar, vodja izmene pri Gasilski brigadi Ljubljana, kjer so gasilci po številu intervencij v prometnih nesrečah med najbolj obremenjenimi v Sloveniji in posledično tudi najbolj izkušenimi. 

Ko je zares hudo, pa imajo na razpolago znotraj enot usposobljene poverjenike, ki prepoznajo stisko pri sodelavcih, medtem ko je na ravni celotne države vzpostavljena mreža posebej izurjenih psihologov za pomoč interventnim ekipam.

"Dober je občutek, da si v tistem trenutku pravilno postopal in si dal nekomu še eno priložnost."

Žagar pravi, da stikov z žrtvami, ki so jim pomagali, gasilci praviloma ne iščejo in da se je sam doslej le enkrat srečal s človekom, ki so mu kot ekipa rešili življenje, potem ko je bil praktično že proglašen za mrtvega. Zaradi vztrajanja s tehniko oživljanja pa so ga spravili nazaj k življenju. "Dober je občutek, da si v tistem trenutku pravilno postopal in si dal nekomu še eno priložnost."

Ne pomaga še tako dober avto, če ne spoštujemo rime

Gasilec pa je zelo kritičen do vedenja številnih voznikov. "Če še tako kritiziramo stanje neke ceste in obnašanje drugih, ampak problem na cesti je vedno v vozniku samem. Če se nekdo pripelje s 130 km/h v meglo, potem me ne bo nihče prepričal, da sta bili varnostna razdalja in hitrost ustrezni, in le sreča odloča o tem, ali se bo tak voznik izognil nesreči ali pa ne."

Heavy Rescue | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Žagar glede na vse, kar je že doživel in videl ob intervencijah, osnovo preventive strne v dobro znan, a še vedno premalo spoštovano rimo - red je vedno pas pripet. "Kakršenkoli avto že vozite in karkoli drugega imate vgrajenega vanj glede varnostnih sistemov, vam ne bo kaj dosti pomagalo, če niste najprej pripeti."

Ali ima sam v svojem avtu kakšne posebne pripomočke za reševanje? "Nič posebnega, le gasilnik, rokavice, očala in malo obsežnejšo prvo pomoč. Nemogoče pa je voziti s seboj kakšno posebno opremo, pa še kvečjemu težave bi lahko imel. Kolegi, ki je prišel na mejni prehod s torbo za reanimacijo v avtu, je carinik zavrnil vstop, ker naj v avtu ne bi imel predpisanega kompleta prve pomoči."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.