Avto
391 ogledov

Roboti že danes omogočajo podaljšanje poklicne poti

Robot v Fordovi proizvodnji
1/5
Ford
Pri Fordu so zaposlili robota, ki je v pomoč gibalno omejenim delavcem. Roboti tako že danes tistim, ki to želijo, omogočajo podaljšanje poklicne poti.

Eden takih je Nemec Dietmar Brauner, zaposlen na Fordovi montažni liniji v Kölnu v Nemčiji, ki ima že dolga leta težave z gibljivostjo rame in zapestja, zato je po 30 letih poklicne poti že pomislil, da se bo moral upokojiti. Pri Fordu so mu predstavili posebnega pomočnika, robota Robbieja, ki izkušenemu delavcu Braunerju danes pomaga pri večjem številu nalog.

Avto Mučenja s parkiranjem vozil na letališčih bo konec

Kot pojasnjujejo pri Fordu je Robbie zasnovan za sodelovanje z osebami z omejeno mobilnostjo in drugimi oblikami oviranosti, tako da prevzema naloge, ki bi bile sicer za te zaposlene težke ali nemogoče. Po uspešno opravljeni 18-mesečni preizkusni dobi je Ford Robbieja zaposlil za stalno, kar bi lahko privedlo do namestitve nadaljnjih kobotov (skrajšano za collaborative robot, sodelujoči robot) v Fordove proizvodne obrate, da bi se delovne možnosti razširile na še širšo paleto ljudi.

Robot v Fordovi proizvodnji | Avtor: Ford Ford

Avto Ford zaposlil prva robota na dveh nogah

“Z leti sem vse težje opravljal svoje delo, potem pa je prišel ta mali robot in zame je kot dodatna roka – zelo močna dodatna roka,” pravi Dietmar. “To je bila res korenita sprememba. Upam, da bo tudi drugim meni podobnim odprla vrata in bodo dobili priložnost za opravljanje dela, ki ga imajo radi, ali da bodo lahko z njim nadaljevali.”

Robot v Fordovi proizvodnji | Avtor: Ford Ford

Uber taksi Avto Pri nas prepiri glede taksi prevozov, Zagreb pa bi uvedel revolucijo

Dietmar in Robbie na montažni liniji na motorje pritrjujeta krožne pokrove. Dietmar postavi dva pokrova v držala in Robbiju naroči, naj vsakega od njiju dvigne in trdno pritisne na ustrezno mesto. To natančno opravilo zahteva popolno poravnavo odprtin, da lahko Dietmar z električnim izvijačem pritrdi pokrove, motor pa se premika po liniji.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.