Avto
2180 ogledov

Rusija: Renault sprejel težko odločitev

Renault logo Renault
Renault je začasno ustavi proizvodnjo v Moskvi. Korak, ki so ga morali narediti, je za Francoze težji od drugih proizvajalcev vozil.

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je zaradi vojne v Ukrajini ukinili svoje industrijske dejavnosti v Rusiji. Posledično se bo napoved operativne marže skupine v tekočem letu znižala na okoli tri odstotke, so v sredo sporočili iz skupine. Prej je bil cilj vsaj štiri odstotke. Sankcije vplivajo tudi na proizvodnjo v Moskvi. Renault je večinski lastnik največjega ruskega proizvajalca avtomobilov Avtovaz, ki mu pripada tudi znamka Lada, v Rusiji pa ima okoli 45.000 zaposlenih.

Avto Skrivnosti renault bo razkrit maja letos

Renault je koronskem leta 2020 ustvaril rekordno izgubo v višini osem milijard evrov. Pandemija je okrepila obstoječe težave doma, v Franciji. Na vrhuncu krize je Renault dobil državni kredit v višini pet milijard evrov. Podjetje je od tega že vrnilo milijardo evrov.
Ruski trg je za Renault bistveno pomembnejši kot za večino drugih evropskih proizvajalcev avtomobilov, ki so se pred tedni zaradi vojne invazije Rusije na Ukrajino umaknili iz države. Za Renault je Rusija drugi največji trg za Francijo.

AvtoVAZ | Avtor: EPA EPA

električni avtomobili Avto Takole se na tehničnih pregledih obnesejo rabljeni električni avtomobili

V zadnjem času se je pritisk na Renault povečal. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem govoru v francoskem parlamentu zahteval, da Renault in druga podjetja zapustijo Rusijo in prenehajo sponzorirati ruski vojni stroj.

renault austral Avto Renault austral: francoski naskok na razred SUV-jev segmenta C

Iz skupine Renault so še sporočili, da ostajajo osredotočeni na izvajanje strateškega načrta Renaulution. Skupina bo sledila svoji komercialni politiki, osredotočeni na vrednost, okrepitev konkurenčnosti in pospešitev programa zniževanja stroškov.
 

Komentarjev 1
  • Boris 12:54 24.marec 2022.

    Naj jim država pokrije od dobička prodaje orožja in orožarske opreme.