Avto
9 ogledov

S trezno glavo na počitnice

Pot na tuje zahteva določene priprave in dodatno previdnost. Žurnal24 main
Počitnice z avtomobilom v tujini lahko postanejo zelo stresne, zato se pred začetkom potovanja oborožite z ustreznimi informacijami.

Letošnji prvomajski prazniki bodo še posebej dolgi, zato bodo kot nalašč za krajše počitnice z avtomobilom v tujino. Pri tem pa je treba biti previden in upoštevati posebnosti, ki veljajo na tujih cestah, pri čemer je zaradi obiskanosti najbolj v ospredju Hrvaška.

 

Nasveti za potovanje:

– preverite veljavnost dokumentov;

– preverite brezhibnost vozila;

– na pot se odpravite dovolj zgodaj, saj bo med prazniki v večjih turističnih krajih gneča;

– po potrebi si priskrbite navigacijsko napravo;

Za potovanje v južno sosedo je zelena karta le priporočljiva, obvezna pa je uporaba dnevnih luči in nalepka z oznako SLO, čeprav vsaj v praksi zadostujejo novejše slovenske registrske tablice z modrim robom. Nekoč obvezna vrv za vleko ni več potrebna, je pa nujen odsevni jopič, ki je obvezen tudi v Avstriji in Italiji. Slednji sta po prometni ureditvi precej podobni Sloveniji. Kljub vstopu v schengen je treba znotraj EU še vedno imeti pri sebi osebno izkaznico ali potni list.

Nikar brez dokumentov
Na Hrvaškem bo vsaj do poletja še vedno veljal stari prometni zakon, ki predpisuje popolno treznost za volanom, sicer tvegate najmanj 500 kun kazni. Čeprav je zadnje dni največ razburjenja povzročila vest, da mora imeti tuja mladoletna oseba brez spremstva staršev ob prestopu meje pri sebi prevedeno in overjeno soglasje staršev ter mora potovati v spremstvu polnoletne osebe, Klemen Hren z AMZS upa, da hrvaška mejna policija ne bo komplicirala in pravila jemala preveč dobesedno, pravi pokazatelj pa bodo prav prihajajoči prazniki.

Vseeno pa se lahko proti meji povsem brez skrbi odpeljete le, če imate s seboj vse potrebne dokumente, saj je na dogajanje na meji marsikaj odvisnega tudi od aktualnih političnih razmer med državama.

Brez policije še bolj boli  
Če se slovenski državljan zaplete v nesrečo na Hrvaškem ali drugod v tujini, mora poklicati policijo, saj s policijskim zapisnikom precej lažje rešuje zadevo pri svoji zavarovalnici. Če krivda ni na njegovi strani, temveč je kriv tuji državljan, se je treba čim prej obrniti na  krivčevo izpostavo zavarovalnice za oceno škode. Kaj pa če avtomobil ni vozen? Center za pomoč na cesti pri AMZS organizira prevoze tudi iz tujine, potrebuje le dokumente vozila za prestop meje. Za nečlane startnina prevoza znaša 34 evrov, vsak kilometer pa 0,92 evra.

 

  Prekoračitev hitrosti v naselju za 20 km/h

Nedovoljena raven alkohola v krvi

  Neuporaba varnostnega pasu

Nepravilno parkiranje

  Hrvaška

  41–275

68–825

  68

41–68

 Italija

  500 6000

150 2000

  74 295

35 150

Avstrija

218 5800

Najmanj 30

35

10 70

Kazni v evrih (vir: AMZS)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.