Avto
470 ogledov

Samodejni avto pred kengurujem 'poklekne'

Kenguru
1/4
Samodejna vožnja ima resnega nasprotnika - kenguruja. Avtomobili namreč nikakor ne morejo razumeti, kako ta sesalec "deluje".

Prav zabavno je, ko slišimo vest, da perfekcionističnemu robotu lahko hodi v zelje tako ljubka žival, kot je kenguru. 

Pri Volvu so priznali, da jim veliki avstralski sesalec zmede njihov sistem za prepoznavanje velikih živali, ki ga razvijajo za potrebe avtonomne vožnje. Avto bi tako moral prepoznati in se ustrezno izogniti veliki živali na cesti, recimo divjadi ali govedu. Razvoj temelji na prepoznavanju za Švedsko značilnih losov, kot referenčno točko primerjanja, kje se nahaja neki objekt, pa jemlje tla.

Tehnični direktor iz Volvo Australia David Pickett je pojasnil, zakaj švedski pristop na avstralskih tleh ne deluje. "Ko je kenguru v zraku, pravzaprav izgleda, kot da je bolj daleč stran, ko pa pristane, se zdi, da je bližje." Ta nenavadna igra telesa povsem zmede računalnik, tako da se pri Volvu že eno leto ubadajo z iskanjem zanesljivih rešitev, je poročal BBC.

Volvo in kenguru | Avtor: Volvo Volvo

Pri Volvu pravijo, da bodo rešitev zagotovo imeli pred letom 2020, ko bodo pričeli prodajo svojega prvega avtonomnega vozila. Ob tem dodajajo, da se bo moral s problemom kengurujev soočiti prav vsak proizvajalec, ki razvija sisteme avtonomne vožnje.

V Avstraliji je problematika trkov s kenguruji zelo pereča, saj kar 80 odstotkov oziroma 16 tisoč vseh tovrstnih nesreč povzročijo prav prikupni vrečarji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.