Avto
84 ogledov

Še vedno vozim – vendar ne hodim

Vozniki invalidi Gregor Prebil
Na poligonu AMZS centra varne vožnje na Vranskem se je s treningom varne vožnje zaključilo šolsko leto Akademije Še vedno vozim – vendar ne hodim.

Cilj Akademije je vzpostaviti sistematično izobraževanje posameznikov, ki bi širšo javnost, s poudarkom na mladih voznikih, opozorila na vrednote varne vožnje. Govorci invalidi želijo tudi s svojimi zgodbami iz prve roke bodoče voznike in vse ostale opozoriti na posledice nespametne vožnje.

Eden izmed predavateljev Borut Pervanja, ki zaradi svoje nespametnosti izpred 15 let, ko je vozil prehitro, pod vplivom alkohola in ni uporabljal varnostnega pasu, zaradi prometne nesreče nikoli več ne bo hodil, pravi: "Če bi sam pred nesrečo slišal podobno zgodbo, kot jih širimo mi zdaj, danes verjetno ne bi sedel v invalidskem vozičku. Naše gibanje želi ozaveščati širšo javnost, saj je le to pravi način za dolgoročni učinek. Ko mediji na televiziji ali v časopisu prikažejo posledice nesreč, je učinek kratkoročen, naše zgodbe iz prve roke pa si mladi in vsi drugi zapomnijo."

Vozniki invalidi | Avtor: Organizator Organizator
Govorci so z izobraževanji nadgradili obstoječa predavanja v kakovostne interaktivne delavnice, ki pomembno vplivajo na izobraževanje mladih iz varnosti v cestnem prometu v Sloveniji in prispevajo k večji prometni varnosti.

Invalidi so dobri vozniki

Na zaključnem tečaju na AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je svoje sposobnosti preizkusilo 11 tečajnikov, ki menijo, da je trening varne vožnje odlična obogatitev vsebin, ki jih na predavanjih podajajo mladostnikom. "S tem spoznavamo programe vaj, ki jih mora osvojiti vsak mladostnik, ki opravi vozniški izpit," pravi predavatelj Pervanja in dodaja: "Samostojno upravljanje avtomobila je za nas zelo pomembno, saj smo tako bolj mobilni in samostojno opravljamo vsakdanja opravila." Trening varne vožnje za paraplegike in njihove spremljevalce pa so jim tudi tokrat omogočili člani Rotary kluba Žalec v sodelovanju z AMZS Centrom varne vožnje. Sredstva so zbrali na njihovi že tradicionalni prireditvi Sekunda, ki je ni mogoče vrniti, za kar se jim člani gibanja iskreno zahvaljujejo.

Vozniki invalidi | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
"Invalidi so v primerjavi z ostalimi vozniki zelo dobri. Precej bolj se zavedajo, da so omejeni za normalno vožnjo, saj običajno avtomobil upravljajo zgolj z rokami. To prinaša previdnost, boljše predvidevanje, večjo pozornost, hkrati bolj spoštujejo pravila obnašanja v prometu in manjkrat pridejo v nevarne situacije," pa pravi Brane Legan, inštruktor varne vožnje AMZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.