Avto
2599 ogledov

Šef Audija: Energetska kriza? Uvedimo nedelje brez avtomobila!

Markus Duesmann BMW
Vodja Audija Markus Duesmann ima radikalni predlog za ublažitev energetske krize.

Vodja Audija Markus Duesmann glede na energetsko krizo, vojno v Ukrajini in visoke cene goriv predlaga več precej radikalnih rešitev. Eden od njih je začasna omejitev največje dovoljene hitrosti. V intervjuju za Süddeutsche Zeitung je med drugim povedal, da je tudi sam dobro opazil, da vse več voznikov zaradi varčevanja z gorivom po avtocestah vozi po desnem pasu s hitrostjo sto kilometrov na uro.

Cona 30 Avto Prihaja rešitev za kazni v coni 30 km/h

Vendar pa po njegovih besedah finančno varčevanje, kot edina motivacija, v času sedanje krize ni dovolj. Treba je sprejeti ostrejše ukrepe. Eden od njih je vsaj začasna omejitev največje dovoljene hitrosti na avtocestah. Vendar je to le drugotna pomožna rešitev, treba je sprejeti še strožje ukrepe.

Šef Audija Markus Duesmann | Avtor: Audi Audi

Avtocesta in omejitev hitrosti Kriza Avto Cene goriv: Bodo morali Nemci enkrat tedensko parkirati avto?

Ukrep iz sedemdesetih let

»Da bi bolje obvladovali razmere v Nemčiji in realno privarčevali, bi se morali vrniti v čase brez avtomobilov – tako kot v 70. letih prejšnjega stoletja.« Ta ukrep so uvedli med tako imenovano »veliko naftno krizo« leta 1973 in 1974, ko je bil promet dejansko omejen na način, kot predlaga Duesmann - nedelja je postala začasen "dan brez avtomobilov", hkrati pa je bila največja dovoljena hitrost na avtocestah povsod znižana na 100 km/h.

Bugatti chiron Avto Zaradi bahatega Čeha bi spremenili hitrost na AC

Zgolj za zanimivost - šef Audija ima torej ravno nasprotno stališče kot strokovno združenje nemških avtomobilskih proizvajalcev (VDA). »Zavračamo prepovedi vožnje kot reakcijo na naraščajoče cene energije, po vzoru na sedemdeseta leta prejšnjega stoletja,« je pred kratkim dejala predsednica VDA Hildegard Müller in dodala, da ljudje sami vedo, kako je najbolj pametno varčevati. Po njenem mnenju je namesto prepovedi pomembno spodbujati osebno odgovornost.
 

Komentarjev 7
  • vera23 18:10 16.november 2022.

    Ukinimo Audi!

  • rd2dmk2 09:50 16.november 2022.

    kaj če bi namesto SUV-ov prodajali A3 zazelo ugodno ceno. me zanima koliko prihrani Q7 pri 100km/h s svojimi tonami in valarji. ja dragi moji tudi tiste gume požrejo nekaj nafte da se jih naredi, skuri se jih pa en ...prikaži več dva tri. pa še nekaj, kaj če bi vsi bučki nehali vozit za sabo stršne kovčke, če jih ne znajo dol vzet naj najamejo enga za par € bo šlo, rabijo jih pa itak da ne, saj naj bi v SUV spravil pol hiše, ampak očitno še en priftošen ne gre not, da rabi stršni kovček.

  • lojs 08:27 16.november 2022.

    samo da to sliši naš golob, bo takoj zagrabu ... predlagal je 2 dni brez mesa (najbrž ni imel v mislih domače živali) , trgovine so po večini v ned. zaprte, no pa se zdaj že spet pojavlja nek interes, ...prikaži več da bi kaj več odprli, kar je logično