Avto
17813 ogledov

Shell razkril 39 lokacij črpalk po državi

Shell bencinska črpalka Profimedia
Družba Shell je razkrila lokacije 39 bencinskih črpalk po Sloveniji, ki jih je kot pridobila kot 'stranski produkt' velikega prevzema OMV bencinskih servisov s strani madžarskega Mol.

Globalni velikan Shell se vrača na slovenski poprodajni trg energentov. V enem zamahu je prevzel kar 39 bencinskih servisov po državi. Shell je tako izkoristil prodajo servisov OMV Slovenija madžarskemu konkurentu Mol, ta pa se je moral zaradi ohranitve konkurenčnosti trga posledično posloviti od 39 lokacij. 

Med bencinskimi servisi, ki jih je Shell Adria v Sloveniji odkupil od madžarske energetske skupine Mol, se jih največ, po trije, nahaja v Celju in Mariboru, sledijo Murska Sobota, Koper in Slovenske Konjice, kjer bo imelo podjetje po dve bencinski postaji nekdanjega OMV Slovenija, so sporočili iz Shella.

Od Mola so odkupili še po eno bencinsko postajo v Litiji, Kozini, Sežani, Prestranku, Dolu pri Ljubljani, Ljutomeru, Miklavžu na Dravskem polju, Leskovcu pri Krškem, Novem mestu, Škofji vasi, Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Kočevju, Trbovljah, Ljubljani, Stari Cerkvi, Brezovici pri Ljubljani, Markovcih, Zgornji Polskavi, Lokvi, Postojni, Komendi, Benediktu, Novi Gorici, Tišini, Portorožu in Izoli.

Kot je razvidno s seznama, je Shell v celoti ostal brez črpalke na Gorenjskem, ki bi bila namenjena tudi voznikom osebnih vozil.

Shell je sicer transakcijo nakupa 39 bencinskih postaj po pridobitvi zelene luči vseh regulatorjev sklenil v ponedeljek, prevzemati pa naj bi jih začel oktobra. 

Skupina Mol je morala servise Shellu prodati v okviru prevzema družbe OMV Slovenija, danes Mol & Ina. Ta transakcija, vredna 301 milijon evrov, je bila namreč pogoj, ki ga je Molu za konec junija izveden prevzem OMV postavila Evropska komisija. Pogodba o prodaji servisov med Ino in Shellom je bila podpisana marca.

Mol je z nakupom OMV črpalk postal drugi največji trgovec na slovenskem trgu goriv za Petrolom. Zdaj ima skupaj s podrejeno družbo Ina v lasti 119 bencinskih servisov. Do aprila 2024 obljubljajo celostno prenovo vseh na novo pridobljenih točilnih mest.

Še vedno pa največji trgovec ostaja Petrol, ki ima po državi kar 318 prodajnih mest.

Shell bencinska črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Družba Shell bo strankam v Sloveniji ponudila tudi goriva Shell V-Power in koncept Shell Cafe, na svojih lokacijah pa bo sčasoma uvedla tudi več rešitev trajnostne mobilnosti, vključno s polnilnicami za električna vozila. Obljubljajo še, da bodo v prihodnosti lokacije opremili z energetsko učinkovito opremo, z napajanjem z obnovljivimi viri energije in namestitvijo sončnih kolektorjev.

Shell je sicer na slovenskem trgu prisoten že dolgo, a ni nikoli uspel vzpostaviti širše mreže klasičnih bencinskih črpalk oziroma je odprodal še nekaj tistih, ki jih je nekoč že imel. Do zdajšnjega nakupa je imel tako vzpostavljenih le osem polnilnih točk po državi, od tega večinoma avtomatskih, ki so bila namenjena tovornemu prometu.

Gre za energetskega velikana

Shell je eden največjih svetovnih trgovcev na področju mobilnosti z več kot 46.000 prodajnimi mesti z blagovno znamko Shell na več kot 80 trgih. V njegovi lasti ali upravljanju je približno 150.000 polnilnih mest za električna vozila po vsem svetu. Do leta 2025 želi po vsem svetu zagotoviti več kot 500.000 polnilnih mest za električna vozila, do leta 2030 pa 2,5 milijona.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Grof 14:09 30.avgust 2023.

    Vse te, o katerih na veliko pišejo so v lasti Rastodrja, princa banan, … koko palme rastejo sredi Ljubljane.

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 09:33 30.avgust 2023.

    Vse to je navaden blef. Tako kot zdaj, se bodo še naprej dogovarjali o ceni. Vsi majo isto. In kaj mamo mi od tega? Isti kurac kot pri DZZ, kjer so imele zavarpvalnice do centa enake premije. Konkurirale so si ...prikaži več s tem, da ti je ena dala plav, druga pa rdeč kuli, če si šel k njim. Isto bo zdaj Shell nudil Šel kofe. Wtf, kavo bom jaz pil tam, kjer bom jaz hotel. Na bencin pumpah že ne. Saj tud na operacijo ne grem v mečkator.

  • bi_ba 09:13 30.avgust 2023.

    Verjetno bo višja. Kdo jim pa kaj more?