Avto
6853 ogledov

Si predstavljate, da bi Dars že imel takšne stožce?

Stožci Costain
Razvili so robotske cestne stožce, ki se bodo po cestišču premikali sami in tako precej skrajševali zastoje.

Družba Costain iz Velike Britanije je te dni na znanstvenem festivalu v Cheltenhamu predstavilo novo iznajdbo, posebne robotske stožce. 

Cestne službe na avtocesti danes pri mobilni zapori nekega odseka, recimo zaradi barvanja, čiščenja  ali košnje, postavijo stožce in s tem zaprejo en vozni pas na dolgi razdalji, saj bi bilo za delavce preveč nevarno, da bi jih sproti pobirali in spet postavljali. Takšen pristop pa lahko povzroča dolge zastoje, vozniki pa se nato sprašujejo, zakaj dela potekajo le na majhnem odseku zaprtega pasu in zakaj traja tako dolgo za umik zapore.

Robotski stožci naj bi pomagali, da bi bile takšne zapore precej krajše, promet pa zato bolj tekoč. V podnožju imajo kolesca, ob pomoči katerih se lahko s hitrostjo do 6 km/h premikajo po avtocesti in se "selijo" z deli vred. Stožci niso avtonomni, to pomeni, da se premikajo na ukaz operaterja. 

Izum je trenutno še v testni fazi in še nima dovoljenja britanske agencije za avtoceste. Trenutna cena za en tak stožec je tudi še zelo visoka, okoli 120 evrov, v primerjavi z navadnim stožcem, ki stane manj kot deset evrov. Ima pa robo-stožec GPS oddajnik, zato naj bi bili dokaj varni pred krajami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 21:38 25.junij 2018.

    vse bodo pokradl saj je polno bosancev pri nas

  • romzy 10:56 25.junij 2018.

    Samo bakreni ne smejo biti........,pa so pri nas varni pred krajo !

  • Avatar čavez
    čavez 08:47 25.junij 2018.

    Ne se bat pri nas bodo stožci zginili s cigani.