Avto
307 ogledov

Škoda in Seat odpovedala udeležbo na avtomobilskem salonu v Münchnu

Avtosalon Frankfurt Saša Despot
Iz Volkswagnove skupine je prišlo obvestilo, da bodo na septembrski mednarodni avtomobilski salon v Münchnu prišli brez Škode in Seata.

To je lahko zelo slaba novica za prireditev, ki bi jo rado nemško združenje avtomobilske industrije pripravilo kljub in v skladu z omejitvami zaradi epidemije korona virusa. Volkswagen namreč ni edini avtomobili, ki se obotavlja pred milijonsko investicijo v nastop, za katero ni gotovo, da se bo izplačala.

Avtosalon Frankfurt Avto Obeta se jesenski avtomobilski salon v Münchnu

Volkswagnov predstavnik za tisk je za nemški medij Automobilwoche potrdil, da bo skupina na jesenski prireditvi uradno nastopila le z znamkami Volkswagen, Audi in Porsche. Omenil pa je možnost, da Škoda in Seat izkoristita katero drugo možnost udeležbe. Dodal je, da Volkswagnova skupina podpira novo zasnovo avtomobilske prireditve, ki se je iz Frankfurta preselila v München, in bo na njej aktivno sodelovala s svojimi vodilnimi znamkami, vendar pa še razmišljajo o tem, do kakšne mere bi lahko Seat, Škodo in druge znamke predstavili v okviru korporativnega nastopa.

mok izbral korejo ne munchen | Avtor: EPA EPA

Zgledi vlečejo?

Volkswagen je sicer največji podpornik nemškega združenja avtomobilske industrije VDA, ki organizira salon, ki ga bodo v sodelovanju z münchenskim sejmom priredili med 7. In 12. septembrom. Zato je njegova odločitev da na prireditev ne pripelje Škode in Seata toliko bolj nenavadna, saj bi jo lahko tudi kateri drugi proizvajalec izkoristil kot argument, da na salonu ne sodeluje.

Avtomobilski salon v Frankfurtu 2019 Avto Bizarno: Na avtomobilski salon v München skoraj nihče ne želi priti

Več mednarodnih avtomobilskih proizvajalcev namreč še vedno razmišlja, ali naj sploh začnejo priprave na sodelovanje na avtomobilskem salonu, ki zahteva visoke finančne vložke. Kljub trdnim zagotovilom münchenskega sejma, VDA in münchenskih mestnih oblasti namreč ni gotovo, če bo epidemiološka situacija jeseni sploh omogočala izvedbo velikih prireditev v zaprtih prostorih in če bodo sploh možna mednarodna potovanja. Eden od večjih nemških uvoznikov avtomobilov je za Automobilwoche povedal, da ne razume, čemu naj bi se podal v večmilijonsko avanturo s prireditvijo, ki se lahko se bo ali pa se ne bo zgodila.

Avtomobilski salon v Frankfurtu 2019 | Avtor: Epa Epa

Drugačen format

V ponedeljek sta München in Bavarska ponovno potrdila odpoved Oktoberfesta, ki naj bi se začel takoj po avtomobilskem salonu, vendar pa so pri VDA v odgovor zatrdili, da je pivska prireditev z množico pod šotori nekaj povsem drugega kot njihov avtomobilski salon, ki se bo dogajal v velikih zračnih razstavnih dvoranah.

Avtomobilski salon v Šanghaju Avto Kitajci se nam lahko samo nasmihajo

Drugačen, bolj vzdržen kompromisni format prireditve je sicer ponudil sejem dobaviteljev avtomobilske industrije Automechanika, ki bo v Frankfurtu potekal ob približno istem času kot mednarodni avtomobilski salon v Münchnu. Del tega dogodka bo namreč fizično potekal v razstavnih dvoranah, večji del svojih novosti pa bodo prireditelji predstavili na spletu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.