Avto
8018 ogledov

Najbolj pomemben avto v peskovniku

Škoda kamiq
1/22
Gregor Prebil
Na slovenske ceste je uradno zapeljal tretji in najmanjši ter najcenejši športni terenec v modelski paleti znamke Škoda.

Gre za model kamiq, ki ga pri Škodi označujejo za edini manjkajoči »avtomobil v peskovniku«, ki jim bo pomagal do rekordne prodaje na slovenskem trgu. Peter Podlipny, direktor znamke Škode pri nas, nam je na domači predstavitvi kamiqa razgrnil številke o prodaji vozil, ki se bo letos pri Škodi ustavila pri 7.600 prodanih modelov, kar bo po lanskih 7.294 prodanih vozilih, nov rekord.

Sabine Schmitz Nürburgring Avto Kdo bi si mislil - škoda kodiaq postavil rekord na Nürburgringu

»Še vedno ne prodamo toliko vozil, kot je povpraševanje na slovenskem trgu,« pravi Podlipny in dodaja, da računajo, da bodo prav s pomočjo kamiqa leta 2020 na slovenskem trgu v enem letu prvič presegli mejo 8.000 prodanih vozil. Uspeh bo pomemben tudi od pogajanj s tovarno o dobavi najmanjšega suva, saj imajo trenutno dogovorjenih 700 kamiqov za leto 2020, čeprav bi po besedah šefa slovenske Škode v enem letu brez težav prodali 1.200 vozil.

Škoda kamiq | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Mali SUV-i v Sloveniji izredno popularni

Podlipny se je zato slikovito izrazil, da je to najbolj pomemben avto v peskovniku, saj so brez njega do zdaj pokrivali 70 odstotkov potreb slovenskega trga, z njim pa se je »peskovnik« povečal za petino (okoli 20 odstotkov). Prav segment kompaktnih mali SUV modelov, kjer nastopajo na primer renault captur, peugeot 2008, VW t-cross, mazda CX-3 in drugi, je eden najhitreje rastočih tudi v Sloveniji. Lani je bilo v tem razredu pri nas registriranih 12.496 vozil, letos pa od januarja do konca septembra že 11.144, že konec oktobra pa bo, dva meseca pred iztekom leta, prodaja izenačena z letom 2018. Številke zato nakazujejo, kako pomemben je model kamiq za Škodo, ki se ga je lotila po istem receptu kot večjih karoqa in kodiaqa - v primerjavi z VW (v primeru kamiqa je brat VW t-cross) ponuditi še več prostora za podobno ceno.

Škoda kamiq | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Škoda logotip Spremembe Avto Naslednjega passata bo razvila Škoda

Brez 4x4

Kamiq nastopa v velikostnem razredu škode fabia. Zasnovan je na prečni modularni platformi (MQB) in ponuja za znamko značilno nadpovprečno prostornost v kabini in prtljažniku. Zato je pričakovano le dva centimetra krajši od karavanske fabie kombi, medtem, ko je dobrih 10 centimetrov krajši od scale in karoqa, od katerega je celo nekoliko bolj dvignjena od tal, kar mu omogoča višji položaj sedenja in boljšo preglednost. Tudi medosna razdalja 2,65 metra omogoča prostorsko udobje kot v C kombilimuzini. Tudi prtljažnik s 400 litrsko prostornino sili v avtomobilski razred višje. Če podrete zadnja sedežna naslonjala, se kapaciteta prtljažnika poveča na 1.395 litrov. Pri Škodi pravijo, da je največji v razredu, večji od capturjevega, kjer pa je možno zadnjo klop vzdolžno pomikati, tako kot pri T-crossu, pri kamiqu pač ne. Pričakovano je na voljo zgolj s sprednjim pogonom, saj Volkswagnova MQB A0 platforma za mala vozila ne omogoča izdelavo 4x4 vozil.

Škoda kamiq | Avtor: Škoda Škoda

Škoda nove dobe

Mali SUV postreže z robustnim videzom, v Škodino bodočo paleto modelov pa prinaša nove oblikovne elemente. Med njimi so prvič videni žarometi, ki so razdeljeni v dva elementa, pri čemer so zgornji element dnevne led luči (serijsko) ali polne led luči (doplačilo). Suvovski videz poudarja široka in navpično postavljena mreža hladilnika, ki ima dvojni rob, kar je značilna oblikovalska poteza SUV-jev. Mreža hladilnika je zgoraj oblikovno prilagojena značilno izoblikovanim linijam pokrova motornega prostora. Terenski značaj poudarja robusten sprednji usmernik zraka srebrne barve.

Škoda kamiq | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Poleg nove oblike žarometov ima kamiq kot prvi Škodin model spredaj in zadaj dinamične smernike. Pokrov motorja je suvovsko dvignjen, boj z visokimi robniki v mestu pa napoveduje z večjim odmikom od tal in velikimi kolesi, ki lahko merijo do 18-palcev. Dodatno robustnost poudarja difuzor.

Škoda Scala Avto Škode bi se utegnile močno poceniti

Zadaj so za Škodo značilne luči v obliki črke C. Zadnje luči imajo tako kot sprednji žarometi kristalaste forme. Kot prvi Škodin SUV v Evropi ima novi križanec na pokrovu prtljažnika namesto znanega Škodinega logotipa napis "Škoda".

Škoda kamiq | Avtor: Škoda Škoda

S kamiqom dobite tudi pomočnico Lauro

Kamiq je po modelu scala drugi dobil povsem nov izgled potovalne kabine. Kje novega? Linija okoli visoko umeščenega prostostoječega zaslona v voznikovem neposrednem vidnem polju sledi liniji pokrova motornega prostora, ustvarja pa tudi ergonomsko površino za dlan, s katero voznik upravlja zaslon na dotik. Ena od digitalnih posebnosti novega Škodinega modela je opcijska virtualna armaturna plošča (Virtual Cockpit) z 10,25-palčnim zaslonom, ki se uvršča med največje v tem avtomobilskem segmentu. Ponuja prednastavljenih pet različnih pogledov, vključno s športnim v katerem je v osrednji vlogi merilnik vrtljajev, prilagoditev za nočno vožnjo …

Škoda kamiq | Avtor: Škoda Škoda

Osrednji zaslon v osnovi meri 6,5-palcev (z gumbi), večja, steklena pa 8-palcev oziroma 9,2-palca. Omeniti velja spletno podprto glasovno upravljanje, ki je še ena novost v Škodini paleti. Tako kot model scala je tudi kamiq stalno povezan z internetom. Sistemu so nadeli imel Laura, voznik ali voznica pa jo prikličeta tako, da izrečeta: "OK, Laura." Pristop Škode se nekoliko razlikuje od drugih znamk, ki asistenta po navadi obudijo tako, da izrečejo ime znamke: "Hej, Mercedes. Hey BMW ..."

Laura razume šest jezikov, menda celo narečja. Slovenščine ni med njimi. Znala naj bi tudi razvozlati tekoče izgovorjene cele stavke. Sodi med funkcije najzmogljivejšega infotainment sistema Amundsen, ki ga bodo kmalu posvojili tudi drugi modeli češke znamke. 

Škoda octavia Cela! Avto Nova škoda octavia - je to to?

Laura namesto voznika na ukaz nastavi navigacijo, najde priljubljeno pesem, lahko pa v obliki SMS sporočila celo spiše narekovan tekst in ga pošlje želenemu kontaktu. Med podobnimi rešitvami naj bi Laura izstopala po tem, da ne zameri, če bi jo vmes med njenim govorom že prekinili z novim navodilom, temveč bo takoj začela izvajati nov ukaz, kar naj bi bilo bolj naravno. Dosedanji asistenti se namreč po navadi v takšnih primerih zmedejo, čemur sledi zahteva za ponovitev ukaza.

Škoda kamiq | Avtor: Škoda Škoda

Številne rešitve za boljše počutje

Stranske prezračevalne šobe na zunanjih straneh segajo v vrata in s tem optično poudarjajo občutek kamiqove prostornosti. Veliko je dekorativnih elementov, za prijetno vzdušje v notranjosti skrbi ambientna osvetlitev, ki je na voljo v bakreni, rdeči ali beli barvi. Za dodatno udobje skrbi opcijsko ogrevanje vetrobranskega stekla, zadnjih sedežev in volana.

Škoda kamiq | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Ob že znanih simply clever rešitvah, kot je skrito strgalo za led, ponuja ob devetih zračnih blazinah tudi velik nabor asistenčnih sistemov za več udobja in varnosti.

Bencin, dizel, plin

V motorni ponudbi je 1,0-litrski trivaljni turbobencinski motor s 70 kilovatov moči (95 KM) in petstopenjskim ročnim menjalnikom za ceno z osnovnim paketom 15.382 evrov oziroma 85 kilovatov moči (115 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom (od 16.625 evrov) oziroma 7-stopenjskim DSG dvosklopčnim samodejnim menjalnikom ter 1,5-litrski štirivaljni bencinski motor z močjo 110 kilovatov (150 KM), ki ga je možno kombinirati z ročnim (od 19.454 evrov) ali DSG menjalnikom. Na dizelski strani je 1,6-litrski štirivaljni turbo motor s 85 kilovatov moči (115 KM), prav tako z možnostjo izbire menjalnika in za ceno vsaj 20.857 evrov. Med pogonskimi energenti bo kasneje tudi plin CNG.

Škoda kamiq | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Med serijsko opremo (paket active) sodijo 16-palčna jeklena platišča, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali, ročna klimatska naprava, kromani dodatki, naslon za roko spredaj s predalom za shranjevanje, omejevalnik hitrosti, osnovni led prednji in zadnji žarometi, 6,5-palčni barvni zaslon občutljiv na dotik, 2 USB priključka tip C, funkcija samodejnega zaviranja v sili, »lane assist« pomočnik pri ohranjanju smeri na voznem pasu … Paket ambition dodaja 16-palčna aluminijasta platišča, trikraki multifunkcijski volan, dvopodročno samodejno klimatsko napravo, parkirne senzorje zadaj, tempomat …, paket style pa dodatno k opremi ambition še polne led prilagodljive žaromete, 8-palčni zaslon na dotik, brezstičen sistem za odklepanje in zagon motorja …
 

Komentarjev 2
  • blayo 01:55 23.oktober 2019.

    Kaj pa barva? Koliko košta barva? A zici pa volan so vključeni v navedene cene?

  • marsal 12:29 22.oktober 2019.

    so rekli , da bo Škoda poceni ! Torej počakajmo nižjo ceno !