Avto
53 ogledov

Skok cen zimskih pnevmatik

Vulkanizer Istock photo
Dvig cen. Za nakup zimskih gum bo treba letos bistveno globlje seči v žepe. Vzrok veliko povpraševanje. Pri nas za zdaj pnevmatik še dovolj.

Nemški Bild piše, da bodo v Nemčiji cene zimskih pnevmatik v primerjavi z lanskim letom v povprečju poskočile za 9,2 odstotka, pri nas pa so se po besedah Andreja Bogataja iz podjetja Špan že podražile za skoraj pet odstotkov.

Skok cen kavčuka
Bloomberg vzrok dviga cen pripisuje dražjim surovinam. Cena surovega kavčuka je samo v zadnjem letu poskočila za 76 odstotkov, do konca decembra pa naj bi se podražil še za petino. Dodaten dvig povzroča veliko povpraševanje po pnevmatikah na nekaterih evropskih trgih, kjer razmišljajo o zakonski uvedbi zimskih pnevmatik, poroča Bild. Največja porabnica je Kitajska, ki je letos postala največji avtomobilski trg na svetu, rast prodaje avtomobilov pa se bo v prihodnjih letih še močno povišala.

Tiskovni predstavnik proizvajalca pnevmatik Continental Klaus Engelhardt je zagotovil, da so dobro pripravljeni na porast povpraševanja po pnevmatikah.

"Že lani smo se soočili z velikim pomanjkanjem pnevmatik, zato že vse leto podrobno spremljamo proizvodnjo in dobavo. Načeloma ne pričakujemo podobnih težav, a vseeno priporočamo predhodni nakup, saj je trenutno izbira velika, cene pa so tako ugodne, kot letos ne bodo več," pravi Bogataj. Dvig cen bo odvisen od povpraševanja, določeni modeli pnevmatik pa bodo lahko dražji tudi za 10 odstotkov, napovedujejo slovenski vulkanizerji.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:59 29.september 2011.

    Za vsako podražitev so sedaj krivi Kitajci in Indijci,kr nekej,samo da majo vzrok podražitev!!

  • gggg 08:16 29.september 2011.

    Še dobro za prodajalce gum, da so objavili ta članek. Zdaj bodo lahko "upravičeno" povišali cene gum, ki so jih itak naročili (in pogodbeno določili ceno njihove nabave) že lani.Uporabniki pa bodo samo pohlevno pokimali z glavo in kupovali dražje gume...