Avto
33 ogledov

Skriti skandinavski biser

Saab veliko zunanjih in notranjih oblikovnih elementov jemlje iz letalske indust
1/18
Žurnal24 main
Saab 9-3 sport combi kljub ne več rosnim letom, ki mu jemljejo ostrino, ostaja zanimiva alternativa nemški konkurenci med premijskimi karavani.
 

PLUSI, MINUSI

Plusi: oblika, ergonomija, udobje, varnost, drugačnost, detajli.

Minusi: menjalnik, prostor zadaj, mestoma zastareli elementi.

Čeprav ob nizkih proizvodnih številkah in pomanjkanju modelov v dandanes tržno najzanimivejših segmentih švedska znamka v lasti GM bije hud boj z rdečimi številkami, vendarle ostaja zvesta svojevrstnemu izročilu, ki bolj kot z izstopanjem in igranjem na note ekskluzivnosti poudarja varnost, tehnološko naprednost in udobje, zapakirano v čiste skandinavske linije, ki navdih črpajo iz letalske industrije.

Običajen lastnik saaba se verjetno zdrzne ob bogokletni misli, da bi pred nakupom delal podrobne primerjave z nemško premium trojico. Ve se namreč, da ta znamka avtomobilov ni za razkazovanje, temveč za voznike, ki se imajo za omikane in izobražene. Vseeno pa kakšen pogled h konkurenci razvijalcem naslednje generacije ne bo škodoval.

Zunanjost še vedno sveža
Ta uvod je bil potreben za razumevanje opisa modela 9-3 sport combi z vmesno opremo vector. Avtomobil sicer ni več med najmlajšimi, a so mu v tovarni s prenovo za tekoče modelno leto uspeli dodati potrebno svežino za kosanje s konkurenti. Med bolj opaznimi elementi je dopolnitev letalske silhuete nosu, ki jo poslej krasi všečna svetloba parkirnih luči
LED . Nove so kljuke na vratih, zadnjim lučem ni para, celotna zunanja podoba, ki v dolžino meri 4654 mm, pa daje vtis zaključene elegance in športnosti.

Udobna notranjost
Delovni del notranjosti je izrazito podvržen vozniku, armaturna plošča je v maniri letalskega kokpita zelo pokončna. Merilniki so dobro berljivi, a preveč z začetka stoletja. Stikala so postavljena čisto in priročno, po nekaj kilometrih se vse najde miže. Ponoči je všečno delovanje funkcije, ki izključi vse merilnike, razen za hitrost. Oko in prsti imajo polno zanimivega dela pri raziskovanju raznovrstnih detajlov in posebnosti, ki jim pri drugih znamkah ne namenjajo toliko pozornosti. Kakovost izdelave sodi v razred
premium , nekoliko manj materiali, ki mestoma niso tako izborni kot pri že omenjeni trojki in švedskem konkurentu.

Volan je velik, športen oprijem snubi voznika, da pohodi plin. Sedalni del bo pri tem užival, sedeži so udobni in s pravšnjim bočnim oprijemom. Zataknilo pa se bo pri prestavljanju in to dobesedno. Prestavna ročica ročnega šeststopenjskega menjalnika ne omogoča naglega pretikanja, pri naglici je potrebna sila. Zaradi butične proizvodnje sicer logično vgrajevanje delov, izvorno razvitih za druge avtomobilske znamke znotraj koncerna, terja svoj davek.

9-3 je glede prostornosti na zadnji klopi bolj družinski kot posloven avtomobil - odrasli potniki bodo s koleni hitro drgnili ob sprednja sedeža. Tudi po tej plati se torej ne razlikuje od tekmecev. Prtljažnik s 419 litri osnove zadovolji večino potreb, čeprav glede prostornosti in uporabnosti  ne izstopa.

Ustrežljiv pogon
Šibkejši od obeh dizlov je sposojen od Opla. Ponuja 110 kW moči in 320 Nm navora. Na začetku malce len kasneje zelo zagreto premika 1.645 kilogramov osnovne teže. Njegova poraba je ugodna.

Vožnja je ne glede na stanje podlage udobna, podvozje neslišno in zelo učinkovito pobira neravnine. Malce manj prepričljiv je avtomobil v hitrih ovinkih, kjer sprednji del dokaj hitro zaprosi za pomoč ESC. Zavore so učinkovite, tudi sicer glede aktivne in pasivne varnosti ni dilem, čeprav je bil aktualni rod 9-3 predstavljen že leta 2003.

Od nedavno so saabi znova bližje kupcem pod Triglavom, saj se spet tržijo iz Slovenije. Testni saab z nekaj dodatne opreme je bil ocenjen na 37.444 evrov. Ni malo, čeprav se v avtomobilu skriva precej več, kot se zdi na prvi pogled. Saab ni nikoli razkazoval svojih adutov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.