Avto
7908 ogledov

Slaba novica za lastnike električnih vozil v Sloveniji

Prima električni avti PRIMA
Eden od glavnih vzrokov za nakup električnega vozila je bilo tudi brezplačno polnjenje na javnih mestih.

Uporaba polnilnic za električne avtomobile stalno narašča, saj je na cestah vse več tovrstnih vozil. Mnogi njihovi uporabniki kot eno glavnih prednosti navajajo brezplačno polnjenje na javnih mestih, ki pa počasi že postaja plačljivo. Upravljavci polnilnic sicer poudarjajo, da to pomeni tudi širitev mreže polnilnih mest.

Renault in električni avtomobili Avto Ali je električni avto res bolj umazan kot klasičen?

V Elektru Ljubljana, ki upravlja s sistemom Gremo na elektriko, v katerega so vključene tudi številne polnilnice v Ljubljani, uporaba polnilnic ves čas izjemno narašča. Od leta 2010, ko so začeli s storitvijo polnjenja, so zabeležili skupno skoraj 90.000 polnjenj, od tega samo lani več kot 42.000.

Električni avto polnilnica polnilni kabel | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V sistem Gremo na elektriko je vključenih 118 polnilnic oz. 229 polnilnih mest po vsej Sloveniji. V Ljubljani je najbolj obiskana polnilnica na Miklošičevi cesti, zunaj Ljubljane na območju Elektra Ljubljana polnilnica na Vrhniki, sicer pa v Citycentru Celje. Od januarja je bilo od skupno 14.088 opravljenih polnjenj 9710 opravljenih v Ljubljani, v osrednjeslovenski regiji pa 4378.

Petrol Promo Zanimivo Petrol odprl prvo javno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil v Sloveniji

Polnjenje bo postalo plačljivo

Polnjenje je trenutno še brezplačno, bo pa storitev v kratkem postala plačljiva. Ceno in druge podrobnosti bo družba razkrila na četrtkovi novinarski konferenci. Številne polnilnice ponuja tudi Petrol. Polnjenje na njihovih običajnih polnilnicah je brezplačno, na hitrih polnilnicah pa ne. Uporabniki mobilne aplikacije za polnjenje in Petrolove plačilne kartice elektromobilnosti morajo za minuto polnjenja plačati 20 centov, neregistrirani uporabniki pa 25 centov.

Polnilnica za električna vozila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

V mreži 26 hitrih polnilnic Sodo, v kateri so tudi Petrolove polnilnice, so lani opravili skupno 10.656 polnjenj, kar je 1711 več kot predlani in 6564 več kot leta 2016.

Električni avto polnilnica polnilni kabel Test E-avtov Avto Največji test električnih avtov v Sloveniji doslej

Od začetka leta 2016 do konca letošnjega marca je bilo na vseh hitrih polnilnicah mreže Sodo opravljenih skupno 31.754 polnjenj. Največ jih je bilo v tem obdobju opravljenih na avtocestnem počivališču Lopata jug (3008), sledijo bencinski servis Ravne (2715) ter avtocestni počivališči Lukovica jug in Lukovica sever (2214 oz. 2211 polnjenj). Vsa tri avtocestna počivališča so na štajerski avtocesti, bencinski servis Ravne pa na Ravnah na Koroškem.

Tudi v Elektru Gorenjska bodo zaračunavali elektriko

S polnilnicami za električne avtomobile upravljajo tudi drugi ponudniki. V Elektru Gorenjska so pojasnili, da je uporaba njihovih polnilnic trenutno še brezplačna. Smernic glede načina plačevanja in časa uvedbe plačljivega polnjenja še niso dokončno izoblikovali, bo pa storitev polnjenja zagotovo postala plačljiva, so dodali.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

Brezplačna je še vedno tudi uporaba polnilnic, s katerimi upravlja hčerinska družba Elektro Primorske E3. "Trenutno so še vedno raziskovalne in promocijske narave, ko pa bomo pridobili dovolj podatkov, bomo razvili poslovni model za trženje električnih polnilnic in posledično načrt za postavitev dodatnih enot," so pojasnili.

PRIMA test električnih avtomobilov Avto Kaj se zgodi, ko doseg baterije pade na 0 kilometrov?

V družbi Dravske elektrarne Maribor so pojasnili, da v "naslednjem kratkoročnem obdobju" ne načrtujejo vzpostavitve plačljivega sistema polnjenja, v Elektru Maribor pa so zapisali le, da za uporabo polnilnic trenutno še ne zaračunavajo.

Komentarjev 8
  • Tomaz_321 07:29 24.april 2019.

    No eto! Saj sem vedel, da bo tako! Zastonj vožnja ja... Vse se plača tako ali pa drugače!

  • mirror 00:25 24.april 2019.

    Nobeno kosilo ni zastonj...

  • ode 18:45 23.april 2019.

    Najprej korenček, nato palica. Polnilno elektriko je treba obdavčiti enako, kot je obdavčen bencin in ostala naftna goriva.