Avto
46952 ogledov

Sliši se trdo, ampak žival je treba povoziti

Povožena žival avtocesta dars
1/5
Dars
Nenavadni jutranji nesreči na dolenjski avtocesti, tretjega vsiljivca pa lovili.

V ponedeljek zgodaj zjutraj se je na dolenjski avtocesti dogajalo nekaj nenavadnega. Policisti so bili malo po 5. uri obveščeni, da je voznica v bližini odcepa za Dobruško vas trčila v psa, ki ji je pritekel z njene desne. Od tam je vozničin avto zaneslo še v varovalno ograjo, je za Žurnal24 pojasnila Alenka Drenik iz PU Novo mesto.

Komaj so dobro pospravili cestišče, so dobro uro kasneje policisti že znova hiteli na isti odsek avtoceste, saj je tokrat voznik treščil še v enega psa, ki je prav tako pritekel na cesto. Tudi to poginulo žival je prevzel sanitarni tehnik, voznik in voznica pa k sreči v nobeni od nesreč nista bila poškodovana. 

A tu zgodbe še ni bilo konec, saj so Darsovi delavci okoli 9. ure iz avtoceste izganjali še tretjega psa, seveda znova v bližini Dobruška vas. To pot se je končalo brez nesreče. 

Prašič na cesti Slovenija Voznik sploh opazil ni, da je izgubil prašiča

BMW X5 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nastradala celo vidra

Čeprav marsikateri voznik misli, da se mu na avtocesti zaradi zunanje ograje ne more zgoditi bližnje srečanje z živaljo, pa je resnica zelo drugačna. Živali lahko pridejo mimo ograje skozi razne luknje, velikokrat pa tudi prek neograjenih priključkov na oziroma z avtoceste.

Po Darsovih podatkih so samo leta 2018 obravnavali kar 1.058 povoženih živali na avtocesti. Med temi je bilo od domačih živali daleč največ mačk, 193, medtem ko je bilo povoženih psov 46.

Med vsemi različnimi živalmi pa so največkrat žrtve povoženj lisice (leta 2018 kar 257) in srnjad (169), zelo veliko je tudi povoženih jazbecov, kun in zajcev, pa raznih ptičev.

So pa leta 2018 vozniki povozili celo eno vidro, enega gamsa in dva divja prašiča.

Avtocesta in gneča Še akcija ne pomaga Avto Prometno je ta del naše avtoceste "neobvladljiv"

Najhujša problematika z živalmi je sicer glede na podatke o povoženih na območju avtocestnih baz Podtabor na Gorenjskem, Kozina, Vransko, Ljubljana in Dob.

oznake na avtocesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Največkrat je manjše zlo trk v žival

Nataša Kovše iz Službe za upravljanje prometa in prometne varnosti pri Darsu izpostavlja predvsem problematiko domačih živali, še posebej odgovornos lastnikov psov. "S temi živalmi je treba ravnati tako, da jim preprečimo, da na avtocesto sploh zaidejo," opozarja Kovšetova. "Največkrat je pri psu ravno to problem, ker se znajde v novem okolju, v katerem se ne znajde. So pa tudi primeri, ko uide od doma in se na avtocesto zateče na kakšnem priključku."

"Zelo grdo ali pa trdo se bo morda slišalo, a v takšnem primeru moramo izbrati nalet na žival."

Nataša Kovše, Dars

Situacija, ko se voznik na avtocesti pri 130 km/h iz oči v oči sreča z živaljo, je zelo nevarna in od reakcije voznika je odvisno, kako se bo zanj končala. Kovšetova je jasna, kaj je treba postaviti na prvo mesto: "Ko se nam to zgodi, se je treba predvsem osredotočit na to, da ostanemo zbrani, da ne izvajamo pretiranih manevrov menjave voznih pasov, sploh ne pri gostem prometu. In da, zelo grdo ali pa trdo se bo morda slišalo, ampak v takšnem primeru moramo izbrati nalet na žival."

Ko bi se voznik ali voznica pri takšni hitrosti s sunkovitim manevrom skušata izogniti trku z živaljo, so lahko posledice precej hujše, prihaja lahko tudi do množične nesreče.

"Če smo sposobni in prisebni, je treba odreagirati in izbrati za žival sicer radikalnejšo obliko. Ampak to je vseeno bolj smiselno, kot pa tvegati nesrečo z drugimi vozniki," je prepričana strokovnjakinja. 

Zastoji na obvoznici V ponedeljek Avto Razkrivamo: Kdaj boste od ponedeljka naprej potrebovali največ časa za pot v službo

Kaj storiti, če povozite žival na avtocesti?

Škoda zaradi trka v žival je lahko na avtu precejšnja. Vsak uporabnik, ki se mu zgodi trk in pri katerem je nastala le gmotna škoda, naj najprej poskrbi, da se varno ustavi na odstavnem pasu, prižge vse štiri smerokaze, zavaruje avto s trikotnikom in se umakne na varno za ograjo. Od tam naj pokliče na številko 112, v bolj blagih primerih pa lahko tudi kar številko Prometno-informacijskega centra 1970. Darsovi vzdrževalci bodo vozilo zaščitili in pripravili ustrezne dokumente, torej zapisnik.

Zapisnik je osnova za povračilo stroškov, ki nastanejo pri trku z živalmi na avtocestah.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • DasAuto 14:47 25.december 2019.

    ne govorit, da je bolje povozit žival kot kaj drugega... bojo veganski aktivisti še ceste in avtoceste zavzeli, ker so živali pomembnejše od življenja človeka...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:31 18.december 2019.

    Da niso tile psi slučajno iz jeseniškega zavetišča Perun??

  • ode 07:51 18.december 2019.

    Kako se zigo znebi psa? Tako, da ga preko ograje vrže na avtocesto. Če ga ne povozijo, ga pa Dars odstrani ali policija.