Slovenija
39499 ogledov

Na takšna "presenečenja" naletijo na naših cestah

Dars predmeti na vozišču
1/11
Dars
Na takšne prizore uporabniki avtocest lahko naletimo dnevno, želimo pa si, da bi jih bilo čim manj.

Delavci na avtocestnih (AC) bazah v Sloveniji skoraj dnevno posredujejo zaradi predmetov, ki ovirajo promet na vozišču. Zaradi predmetov na vozišču običajno ni treba zapirati prometnih pasov, saj so takšni predmeti večinoma dovolj hitro odstranjeni z vozišča. "Zapore se večinoma postavi, če pride do naleta vozil na predmet na vozišču," pojasnjujejo na AC bazi Kozina. 

Na AC bazi Slovenske Konjice zaradi predmetov na vozišču posredujejo v povprečju enkrat dnevno, v času turistične sezone pa se število poveča zaradi večjega prometa in višjih temperatur, ki niso najbolj ugodne za nalite pnevmatike. Največkrat odstranjujejo kose pnevmatik, plastike, dele avtomobilov, izpušne lonce in kose lesa. Med bolj nenavadnimi predmeti, ki so jih morali odstranjevati, pa naštejejo gorsko kolo, ležalnik in živega domačega prašiča. 

Izven turistične sezone se število predmetov, ki jih na dan povprečno odstranijo zaposleni na AC bazi Hrušica, giblje okoli pet, v turistični sezoni pa okoli sedem do deset. "Seveda je to pogojeno s prometom, v turistični sezoni pa še z obilico prtljage, ki jo turisti tako ali drugače pritrjeno vozijo s seboj na dopust," dodajajo. 

"V večini primerov so to deli vozil, pritrdilni material, gradbeni material ter počitniška oprema, se pa najde tudi kakšno kolo, pomivalni stroj in celo aluminijast čoln. V zadnjem času se zaradi velikih posekov v smrekovih gozdovih, zaradi česar se je posledično tudi povečal prevoz hlodovine po avtocestah, pojavlja tudi veliko lubja, ki med prevozom odpada z vozil. So pa tudi primeri, ko so predmeti na cesti posledica neurij in/ali vetra," dodajo na AC bazi Hrušica. 

Dars predmeti na vozišču | Avtor: Dars Dars

Na območju AC Postojna morajo z vozišča največkrat odstranjevati kose pnevmatike. Med predmeti, ki so se v zadnjih treh mesecih znašli na vozišču, so tudi kosi lesa, blatniki vozil, kosi plastike in železa, kos napenjalnega traku, odpadla kamionska podložna zagozda, tabla in zaboj.  

V enem od primerov, ki so ga obravnavali, je tovorno vozilo izgubljalo tovor. Delavci Darsa so tako na vozišču našli kos pločevine gradbenega odra, ki je padel s tovornjaka. Dogodek ni minil brez zapleta, saj sta predmet, ki je padel na vozišče, povozili dve osebni vozili.

Na AC bazi Kozina tudi večkrat dnevno beležijo intervencije zaradi predmetov, ki se znajdejo na vozišču. Največkrat so to kosi gume, plastika, pločevina, kosi železa in les. Letos so tako do 22. avgusta 269-krat odstranjevali predmete z vozišča. Največ, 42 posredovanj, je bilo junija. 

Pojav predmetov na vozišču je precej pogost tudi na področju Avtocestne vzdrževalne baze Murska Sobota. "V večini primerov nato pride tudi do naleta ostalih vozil na ta predmet. V večini primerov gre za kose odluščenih pnevmatik s tovornih vozil ali pa za kakšne druge odpadle dele prav tako s tovornih vozil," pojasnjujejo. 

Prevoz koles nosilec 4 možnosti Avto Marsikomu ni jasno, kaj izmed teh štirih možnosti naj kupi

Kdo nosi stroške?

"Odgovornost zaradi povzročene škode kot posledice izgubljenega predmeta naj bi nosil lastnik predmeta, je pa res, da v večini primerov (manjši predmeti) ta ni poznan," o tem, kdo nosi stroške intervencije in morebitne nastale škode, pravijo na AC Hrušica. Na AC Slovenske Konjice dodajajo, da v primeru znanega povzročitelja kazen izreka policija. "Če si kdo poškoduje avtomobil, ker je povozil npr. kos pnevmatike, in policija najde povzročitelja (po navadi namešča rezervno kolo), povzročitelj krije škodo iz svojega zavarovanja." Na področju AC baze Murska Sobota opažajo, da v približno polovici primerov povzročitelj ustavi v bližini in v tem primeru povzročene stroške obračunajo pod škodni dogodek na njegovo zavarovalno polico, v približno polovici primerov pa povzročitelj odpelje dalje. 

Dars predmeti na vozišču | Avtor: Dars Dars

Globa tudi do 1000 evrov

V primeru nepravilno naloženega ali pritrjenega tovora vas lahko doleti globa. Policisti lahko izrečejo globe v primeru padanja ali razsipanja tovora brez posledic, pa tudi v primeru, ko tovor ni naložen ali pritrjen v skladu s tem, kar nalaga 74. člen zakona o pravilih cestnega prometa. V primeru, da zaradi nepravilno naloženega ali pritrjenega tovora pride do posledic, policija dogodek obravnava kot prometno nesrečo. 

Prej omenjeni člen zakona o pravilih cestnega prometa predvideva globe od 120 pa do 1000 evrov. Z globo 120 evrov se kaznuje voznik motornega vozila ali skupine vozil, ki opravlja prevoz, ali oseba, ki naloži tovor v nasprotju z določbami tega člena. 

Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 120 evrov. Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

gumb za smernike smerniki vse štiri žmigavc | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako ukrepati, ko je na vozišču predmet?

V primeru, da na avtocesti naletite na predmet na vozišču, je treba ostati zbran, vklopiti vse štiri smernike in zmanjšati hitrost. Nato se je treba varno ustaviti na odstavnem pasu ali odstavni niši ter o dogodku obvestiti Prometnoinformacijski center (PIC). 

Poskrbite za ustrezno zloženo in pritrjeno prtljago

Nepravilno zavarovana prtljaga lahko že v primeru nedolžnega trka postane zelo nevarna. Pomembno je, da se prtljago ustrezno zloži tako v prtljažnik avtomobila kot v strešni prtljažnik. 

Najbolje se je tega lotiti sistematično, kar pomeni, da so težji predmeti na dnu prtljažnika, takoj za zadnjo klopjo, na njih pa so nato zloženi ostali, lažji kosi prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, v nobenem primeru pa naj na vrhu ne bodo težki predmeti ali predmeti z ostrimi robovi. 

Enak sistem zlaganja se uporabi tudi za strešni prtljažnik, pri čemer je treba upoštevati tudi navodila proizvajalca glede obremenitve. V kovčku mora biti le toliko prtljage, da se ta lahko normalno zapre. V primeru zapiranja na silo namreč lahko pride do poškodb tečajev ali ključavnice.

Varnostni pas Trik Avto Triki, zaradi katerih vas prtljaga ne bo ubila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 12:49 24.avgust 2019.

    ker placam vinjeto, bi moral kot skrbnik AC skodo placati Dars, sam pa preganjati krivca po uradni dolznosti. ampak smo v Sloveniji, ker nihce ni odgovoren in kriv za nic, ko se zgodi kaj. vsi kazejo s prstom stran od sebe. Moj doma.

Sorodne novice