Avto
455 ogledov

Slovenec razvil najmočnejši električni motocikel

Celjski sejem Gregor Prebil
Obiskovalci celjskega sejmišča so lahko v okviru sejma Moto boom videli razstavljen električni motocikel s kar 400 konjskimi močmi, ki je plod slovenskega znanja.

"Po mojih informacijah ni močnejšega motorja na elektro pogon na svetu. S tem smo želeli podreti tabuje in dokazati, da je možno tudi z električnim pogonom doseči enormne moči," je povedal Matija Sever, ki je razvil in izdelal električni motocikel.

Zagon s prstnim odtisom

Oblika je zelo futuristična in spominja na tiste iz znanstvenofantastičnih filmov. Motor v električnem motociklu je unikaten, njegovo izdelavo je financiralo podjetje TEM Čatež, razvoj in izvedba sta bila v rokah Custom Nord. "Motor ni mišljen kot serijski izdelek; gre za razstavni eksponat, s katerim preverjamo, ali na trgu obstajajo kupci za maloserijsko proizvodnjo teh motorjev na elektro pogon," pojasnjuje Sever.

Motor dosega neverjetno moč 400 konjskih moči, ima 530 njutonmetrov navora. Aktivno vzmetenje poskrbi, da se dvigne, ko začnemo vožnjo. Aktiviramo ga s pomočjo prstnega odtisa, omogoča več programskih mest za različne uporabnike, kar pomeni, da vsak voznik izbere svoj način vožnje. Ročica za moč je drugačna kot pri klasičnih motorjih, ki jih vozimo s kontroliranjem navora, tu pa s kontroliranjem hitrosti.

Komentarjev 1
  • puys 08:51 14.april 2014.

    Bravo naši :) marsikaj bi dosegli, če bi se znebili butastih vlad.