Avto
24894 ogledov

Slovenija na najslabšem mestu

Revoz Novo mesto Revoz
Slovenija je na neslavnem prvem mestu na svetovni lestvici držav, v katerih je proizvodnja avtov najbolj upadla.

Britansko podjetje GoShorty je objavilo primerjavo številk glede gibanja proizvodnje vozil po svetu v primerjavi z letom prej. Vključili so avtomobile in gospodarska vozila. Upoštevali so podatke za leto 2021, ko je kriza že močno udarila po proizvajalcih vozil. 

Ena največjih poraženk na svetu je sodeč po teh številkah prav Slovenija. Primerjava z letom 2020 kaže, da je proizvodnja vozil v predlanskem letu pri nas padla kar za 32 odstotkov, saj je bilo izdelanih 95.797 avtov. Leto prej so jih dobrih 141 tisoč.

Znano je, da pri nas avtomobile izdelujejo le v novomeškem Revozu, ki se zadnja leta iz različnih vzrokov spopada z velikim upadom proizvodnje in je daleč od rekordnih številk, ko je v treh izmenah proizvedel več kot 200 tisoč vozil na leto. Načrti za drugo tovarno vozil v naši državi v Magninem obratu v Hočah pa so prav tako globoko zamrznjeni, saj celo že zgrajena lakirnica deluje le po obrokih. Naslednje leto in pol bo ključno glede usode novozgrajenega, a neizkoriščenega obrata.

Revoz Novo mesto Slovenija Konec negotovosti glede Revoza

Če bi že izdelali lestvico za lansko leto, bi bila Slovenija očitno spet med najhuje prizadetimi državami. V Revozu so namreč konec lanskega leta napovedovali, da bodo leto 2022 zaključili z okoli 75 tisoč avti, kar je dodaten 22-odstotni upad. Uprava podjetja sicer napoveduje, da se bodo letošnje številke gibale okoli podobne vrednosti.

Na drugo mesto po upadu proizvodnje se je leta 2021 uvrstila Kanada z 19-odstotnim zmanjšanjem števila izdelanih vozil, na tretje pa Uzbekistan s 15 odstotki minusa. Na četrtem mestu pa je že evropska velesila Nemčija, ki je izdelala 12 odstotkov manj vozil kot leto poprej. 

Kitajska skoraj trikrat več od zasledovalke

Med državami, kjer so leta 2021 izdelali več vozil kot leto prej, so na prvih mestih v glavnem države v razvoju (Argentina, Indonezija, Indija ...). Med osmerico držav z največjo rastjo je od evropskih držav prisotna le Portugalska. 

Največ avtov in komercialnih vozil v absolutnih številkah so leta 2021 sicer izdelali na Kitajskem, kar 26 milijonov. ZDA na drugem mestu so jih proizvedle 9,1 milijona, sledijo Japonska, Indija in Južna Koreja. Od evropskih držav je v prvi deseterici Nemčija šesta s 3,3 milijona, Španija pa deveta z dvema milijonoma izdelanih vozil.

Najmanj avtov ali gospodarskih vozil na svetu so leta 2021 proizvedli v Srbiji, le nekaj prek 20 tisoč, medtem ko je bila številka v najboljših letih Zastave desetkrat višja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 16:43 30.januar 2023.

    Kar fino, manj gužve v NM!

  • radovednica 08:16 30.januar 2023.

    Grozno! Kaj pa se v Sloveniji, razen drugorazrednih tipov vozil Renault, še proizvaja??