Avto
2124 ogledov

So tudi za to krive klimatske spremembe?

zamrznjeni avtomobili, ladja, vladivostok
1/3
Profimedia
Na tovorni ladji Sun Rio, njeno ime bi lahko prevedli v »sončna reka«, je na plovbi z Japonske v rusko pristanišče Vladivostok, hud mraz v led popolnoma okoval palubo, na kateri so bili avtomobili.

Morda velja omeniti, da med Japonsko in Rusijo ter drugimi državami bivše Sovjetske zveze že leta poteka trgovina z rabljenimi vozili. Japonci namreč načeloma ne kupujejo rabljenih avtomobilov, torej trgovcem ostajajo, ruski državljani pa so veseli, če lahko za ugodnejšo ceno kupijo rabljeni avtomobil, četudi ima volan na napačni strani. V Rusiji namreč tako kot pri nas vozijo po desni strani, na Japonskem pa po levi.

Mercedes-AMG EQS Razkrivamo Avto Razkrivamo: Vsi novi avtomobili v letu 2022

Čeprav je prizor ladje z zamrznjenimi avtomobili videti kot ena od uresničitev apokaliptičnih napovedi klimatologov, gre za pojav, ki je na daljnem severu precej pogost. Paluba ladje je namreč zamrznila kot posledica vlažnega vetra, visokih valov in vetra s temperaturami pod ničlo. Ker je bil na ladji naloženi led tudi precej težak, se je ta še bolj ugreznila v morje, kar je še povečalo apokaliptični vtis.

VW Golf Variant Avto Odpravili največjo hibo na golfu

zamrznjeni avtomobili, ladja, vladivostok | Avtor: Profimedia Profimedia

Kopičenje ledu na ladijski palubi torej ni redek pojav, kar pa ne pomeni, da ni nevaren. Ker se ladji spremeni težišče, bi se ta lahko v skrajnem primeru tudi prevrnila. A ladja Sun Rio je srečno priplula do Vladivostoka in edini glavobol pa je posadki in luškim delavcem povzročilo raztovarjanje zaledenelih pločevinastih lepotcev.

BMW proizvodnja, električni avtomobili EV Avto Grožnja: Toliko delovnih mest se bo izgubilo

zamrznjeni avtomobili, ladja, vladivostok | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar zoo
    zoo 12:17 02.januar 2022.

    Seveda so krive, če verjameš!