Avto
188 ogledov

Sol in led smrt za avtomobil

Pranje avtomobila Žurnal24 main
Pozimi imajo mnoge avtopralnice občutno povečan promet, razlike so tudi 20-odstotne, pravijo ponudniki storitev. Pranje avtomobila pozimi je še bolj pomembno, saj so led, mraz in sol smrt za karoserijo vozila.

Ključno pranje podvozja
Samo pranje karoserije pozimi ne zadošča, saj je na cestišču veliko soli in peska, ki se zadržujeta na podvozju in kolesih. Pospešujeta rjavenje vozila, zato je zelo pomembno, da vsaj po koncu soljenja opravite temeljito čiščenje koles in podvozja. Tudi sami lahko veliko naredite z uporabo visokotlačnega čistilnika (wapa), s katerim lahko dobro očistite tudi koloteke in platišča. Če te možnosti nimate, je priporočljivo vsaj ob koncu obdobja nizkih temperatur avto odpeljati na čiščenje v avtomatsko avtopralnico.

Preprečite nastajanje ledu
Če avto perete sami, je priporočljivo, da začnete s strehe navzdol, saj je na spodnjem delu avta več zrnatih delcev, ki lahko poškodujejo lak. Pri pranju je pomembno, da za to uporabljate dve kakovostni gobi. Z eno očistite lakirane površine in stekla, z drugo pa vse preostalo, predvsem sperite nesnago s kolesnih odprtin. Sperite tudi delce na maski in pokrovu. Najbolj izpostavljeni deli karoserije so na sprednjem delu vozila. Če perete z wapom, pazite, da se s čistilnikom ne približate preveč, saj lahko poškodujete lak. Pozorni bodite na karoserijske spoje, saj tam rado rjavi. Če ne perete dovolj pogosto, lahko lak poči, kar je težko popraviti, rado pa se tudi širi.

Ob pranju pri nizkih temperaturah pod lediščem je treba odstraniti vso vodo, pri čemer je treba biti pozoren na razpoke, ključavnice in podobno. Priporočljivo je tudi, da tesnilne gume vrat namažete z glicerinom in ključavnice poškropite z WD-40. Pri pranju pri temperaturah pod lediščem bodite pozorni in skrbno zbrišite izpostavljene dele karoserije. Enako velja za notranjo stran motornega pokrova, še posebno pozorni bodite na zgornji del, saj je tam večkrat filter klimatske naprave, ki ne bo deloval pravilno, če nima dovoda kisika.

Nič ni narobe, če avto polirate pozimi. To varuje lak vozila, saj naredi zaščitni film.

Komentarjev 2
  • miki4 14:27 09.januar 2023.

    https://www.nasiol.si/product/nasiol-zr53/

  • miki4 13:42 09.januar 2023.

    s polirajem pa res ne naredimo zaščitni film, poliranje je odstranjevanje napak na laku. Zaščita pa je vosek za avto ali keramična zaščita se pravi nano premaz za avto. Dober članek o tem si lahko preberete na: https://avtonega.eu/avtokozmetika/zascita-vozila-vosek-za-avto-keramicna-zascita-za-avto/