Avto
29997 ogledov

Tudi letos se bodo mnogi z dopusta vrnili s 'tetoviranimi' avti

Sončna krema Žurnal24
Ščitijo pred soncem, a škodujejo avtu. Kreme za zaščito sonca pustijo na površini avta trajne posledice. Bistveno je, kaj naredite takoj po dotiku.

Za mnoge je barva avta izredno pomembna, za nekatere celo bolj od znamke. Kljub temu mnogo ljudi še vedno ne ve, da lahko na površini avta zlasti poleti hitro pustimo trajne sledove. Dotikanje avtomobilskega laka z od sončne kreme namazanim telesom namreč lahko postane večni dopustniški spominek.

Zaščitna krema za sončenje je razvita z namenom nanosa na kožo in zaščito pred močnimi ultravijoličnimi žarki sonca. Vsebuje različne dodatke, ki pomagajo ščititi kožo, med njimi sta tudi polietilen glikol in titanov dioksid. Gre za sestavini, ki učinkovito odbijata svetlobo in našo kožo ščitita pred UV-žarki. Povsem drug učinek pa imata na površini avta.

Še posebej v primeru otrok pa se hitro zgodi, da se odtisi namazanih rok znajdejo na vseh delih avtomobila. Če te spojine zaidejo na avtomobilski lak, tam posušene pustijo bellkast ostanek. Če tega ostanka ne odstranimo čim prej, lahko poškoduje lak in pusti madež, ki za popolno odstranitev zahteva drag poseg z uporabo strojnega poliranja.

Zgolj pranje ne bo pomagalo

Ker je večina krem vodoodpornih, so odporne na klasično pranje. Če ostanejo na avtomobilu dlje časa, morda celo več mesecev, pa jih je praktično nemogoče odstraniti brez dragega posega.

Zato velja pravilo čim hitreje, tem lažje. Če sončna krema še ni scela posušena, bo dovolj uporaba mehke krpe, na primer iz mikrovlaken. Po temeljitem brisanju bi moralo biti stanje takšno kot prej. 

Poškodovan lak barva avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Dlje ko je krema na avtu, bolj zapleten postaja postopek. Če je krema že posušena, a od tega še ni minilo preveč časa, po nasvetu strokovnjakov pomaga kakšno specialno sredstvo za avtomobilski lak, kot so tako imenovani detailerji. Nanesemo jih na sprano površino in nato očistimo z mehko krpo. 

Precej težje je, ko se olja v kremi že vežejo na lak in začnejo prodirati v barvo. Takrat je potrebno poliranje. Lahko poskusite sami z ročnim poliranjem ob uporabi primernih pripomočkov in krem ter seveda ob natančnem sledenju pravilnega postopka.

Prav verjetno pa je, da boste potrebovali pomoč strokovnjaka za poliranje, ki bo s profesionalnim orodjem in sredstvi spoliral površino avta in ji povrnil celovit lesk. 

V vsakem primeru pa je veliko lažje preprečevati kot pa odpravljati posledice. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • stanko988 22:15 30.december 2023.

    Z dobro polirno pasto bo že šlo https://avtonega.eu/izdelek/poliranje/polirne-paste/cartec-diamond-cut-3000-1kg/

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:29 02.avgust 2023.

    Primeri kožnega raka se večajo sorazmerno s prodajo krem za sončenje...Osnovni zakon je, da ne mažeš na kožo ničesar česar ne moreš brez škode pojesti...

  • francek 08:57 02.avgust 2023.

    A ni pisalo, da so te kreme rakotvorne, normalno, da škodijo avtomobilu.