Avto
15 ogledov

Srbski semafor skrajša čakanje

Za semafor se za zdaj ni odločilo še nobeno mesto, čeprav prispeva k varnosti, s Žurnal24 main
Srbski dizajner je predstavil semafor, ki odšteva sekunde do zelene luči.

Negotovo čakanje pred rdečo lučjo je eno najtežjih opravil za vsakega voznika, še posebej pred neznanim semaforjem, katerega intervala ne poznamo.

Rešitev prihaja iz Beograda. Prodorni oblikovalec Damjan Stanković je oblikoval semafor, ki ima okoli glavne rdeče luči še posebno krožnico iz 60 polj z LED-svetili. Vsako sekundo v zadnji minuti gori eno polje manj.

Manj porabe, manj onesnaževanja
Prednosti takšne rešitve je veliko. Vozniki natančno vedo, kdaj se bo prižgala zelena, in se tako pravočasno pripravijo na speljevanje brez zvočnih signalov nemirnih soudeležencev. To pa pomeni tudi, da lahko v križišču mirno ugasnejo motorje in tako prispevajo k čistejšemu ozračju.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Tudi pri nas sicer poznamo semaforje, ki imajo dodatno nameščen prikazovalnik sekund, a so na naših križiščih še zelo redki in tudi dragi za nadgradnjo. Upamo lahko, da bo Stankovićeva ideja čim prej "meso postala" in se je bomo lahko z leti s pridom posluževali tudi slovenski vozniki.

Avtor, ki je za idejo dobil tudi oblikovalsko nagrado Reddot, namerava semafor predstaviti po vseh večjih mestih Evrope. Za nakup se za zdaj ni odločilo še nobeno mesto. Kakšna je cena takšnega semaforja v primerjavi z običajnimi, ni znano.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.