Avto
7080 ogledov

Ste opazili kodo na avto steklih? Reši vam lahko življenje

rescue code Saša Despot
Na enem od testnih novinarskih vozil smo na vetrobranskem steklu opazili posebno nalepko s kodo QR. Razlagamo, kaj pomeni.

V prometni nesreči za reševanje življenj šteje vsaka sekunda, ko se reševalci prebijajo do poškodovancev. V številnih primerih reševalci izgubijo veliko časa, ko potnike rešujejo iz razbitin vozil. Reševalci govorijo o "zlati uri", ki se nanaša na prvih 60 minut po nesreči, ključnih minutah za reševanje življenj. Ocenjuje se, da bi skrajšanje časa reševanja samo v Evropi lahko rešilo 2500 življenj.

Če je vaše vozilo razmeroma sodobno, boste morda ob pogledu na vetrobransko steklo našli malo kodo QR, ki je do zdaj niste opazili. Nalepke so očitno še zelo redko vključene na vetrobransko steklo, smo pa jo že opazili na enem od novinarskih testnih vozil.
Ta majhna nalepka s QR kodo v spodnjem delu vetrobranskega stekla ima ključen pomen za varnost potnikov v vozilu. Govorimo o reševalnem načrtu, ki je reševalnim ekipam enostavno in hitro dostopen od zunaj. Ta koda QR omogoča dostop do varnostnega načrta in tehničnih podatkov o vozilu, kar je lahko zelo koristno, saj na ta način gasilci vedo, kako veliko bolj učinkovito dostopati do prostora za potnike.

QR koda na vozilih. | Avtor: Renault Renault

Varnostne komponente in strukturne zasnove novih vozil namreč predstavljajo pravi izziv za gasilce in varnostne ekipe. Uporaba jekla visoke trdnosti in strukturnih ojačitev povzroča težave celo najmočnejšim gasilskim orodjem. Poleg tega zračne blazinein zategovalniki varnostnih pasov predstavljajo ovire in težave za reševalne ekipe, ki poskušajo rešiti ponesrečence.

Iz laboratorija Euro NCAP, neodvisne evropske organizacije, ki ocenjuje teste trčenja novih vozil, poudarjajo, da "uporaba jekla visoke trdnosti zahteva specializirano rezalno opremo, povečana je uporaba zračnih blazin in zategovalnikov varnostnih pasov, kar predstavlja nevarnost za ukleščene v vozilu. Najsodobnejša vozila so zato že opremljena z nalepko QR na vetrobranskem steklu, ki je dostopna reševalcem. Tega dokumenta ni vedno enostavno najti na internetu, saj ga vsaka znamka na svojih komercialnih spletnih mestih ponuja na drugačen način, zato je koda QR hitra in enostavna rešitev.

QR koda na vozilih. | Avtor: Renault Renault

Na videz nepomembna nalepka je zelo pomembna

Nalepko smo opazili na električnem modelu renault megane E-tech, zato smo uvoznika za vozila Renault vprašali o kodi QR na vetrobranskem steklu. Rok Istenič iz podjetja GA Adriatic, uvoznika za vozila Renault, pravi: "Na videz 'nepomembna' nalepka je zelo pomembna. Koda QR je ena od Renaultovih 'pogruntavščin', ki izhaja iz Renaultovega edinstvenega dolgoletnega sodelovanja z gasilci. Renault je namreč s ciljem omejiti posledice prometnih nesreč že dolgo nazaj sklenil edinstveno partnerstvo z gasilskimi službami po vsej Evropi. Tudi predstavniki slovenskih gasilcev hodijo na šolanja v Renault in potem to znanje posredujejo naprej.

QR koda na vozilih. | Avtor: Renault Renault

Z gasilci sodelujejo že pri razvoju novih vozil in imajo enega vodstvenega gasilca na plačilni listi, da dnevno sodeluje pri razvoju vozil glede rešitev, kako bodo gasilci hitreje rešili poškodovane iz vozil. To sodelovanje je omogočilo pomembne inovacije, na področju varnosti električnih in hibridnih vozil po nezgodi, kot so "Fireman access", "QRescue" in "SD Switch". "Cilj vseh teh inovacij je omogočiti bistveno skrajšanje časa za opravljanje posegov prvih reševalcev," pravi Istenič.

Koda QR (QRescue), ki je serijsko nameščena na vsa Renaultova vozila (to so začeli vpeljevati od leta 2022 naprej), omogoča takojšen dostop do tehničnih podatkov o vozilu (vrsta motorja, lokacija akumulatorja ...). Istenič pravi, da je umestitev kode QR strateško določena in usklajena z gasilci. Pomaga jim prihraniti do 15 dragocenih minut med nujnim reševalnim posegom. S kodo QR dobijo ključne informacije, da vedo, s kakšnim avtom imajo opravka, kako odklopiti akumulator, kje rezati avto, da bodo čim hitreje prišli do poškodovancev itd. Nalepka je na vseh avtih.

QR koda na vozilih. | Avtor: Renault Renault

Električni avto pogasijo v manj kot 10 minutah

Dve rešitvi sta na voljo zgolj na električnih vozilih in hibridih. Gre za t. i. "Fireman Access". "To je poseben dostop, ki omogoča dovajanje vode v jedro visokonapetostnega akumulatorja električnega vozila in pogasitev v manj kot desetih minutah v primerjavi s tremi urami, ki se jih običajno potrebuje pri električnih vozilih in priključnih hibridih drugih znamk. Z drugimi besedami: ne gasijo avta ali baterijskega ohišja na zunaj, ampak dobesedno potopijo baterijo – zalijejo ohišje baterije z vodo in tako z zelo malo vode potopijo celoten baterijski sklop," razloži sogovornik, ki je opisal še tretjo rešitev, ki je "SD switch". "Stikalo SD akumulator odklopi od visokonapetostnega električnega omrežja. Na vozilih skupine Renault je nameščeno tako, da je za reševalne službe lahko dostopno in zanj ne potrebujejo posebnih orodij. Prav tako za dostop do tega stikala ni treba premikati območja medenice ponesrečencev, ki so v poškodovanem vozilu. Potekajo tudi raziskave drugih inovacij, na primer pri sedežih."

Pri nesreči električnega BMW i3 so posredovali gasilci PGD Zreče | Avtor: PGD Zreče/Marjan Jelenko PGD Zreče/Marjan Jelenko

Kot še pojasnjujejo pri slovenskem uvozniku za vozila Renault, vse te inovacije pomagajo gasilcem prihraniti dragocen čas v okviru "zlate ure", prvih 60 minut po nesreči, ko se možnosti za preživetje ponesrečencev, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, a te ne dobijo pravočasno, zmanjšajo za 50 odstotkov. "Ta 'zlata ura' je ključna pri vseh prizadevanjih gasilcev in reševalcev za omejevanje posledic nesreč, prav tako pa tudi tovrstnih prizadevanj Renaulta."

Nalepko s kodo QR smo opazili tudi že na vozilih znamke BMW. Iz BMW Group Slovenija so nam odgovorili, da kartice za reševalce (rescue cards), kot sta primera na skicah, opozarjajo reševalce na nevarnosti v primerih, ko je treba na mestu nesreče ponesrečence spraviti iz poškodovanega vozila s tehničnimi posegi. "Če bi reševalci karoserijo rezali na mestih, kjer so plinske vzmeti, zračne blazine, vodi goriva, visokonapetostni kabli ipd., bi poslabšali stanje, pri električnih vozilih so informacije še bolj obsežne. Trenutno QR kode za reševalce niso na voljo na vseh vozilih, so pa informacije za reševalce za vozila BMW, MINI, BMW Motorrad in Rolls-Royce dostopne na javnem portalu," so nam še odgovorili.

Reševalna kartica na vozilih BMW | Avtor: BMW BMW
Reševalna kartica na vozilih BMW | Avtor: BMW BMW

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Boschtjan Zupanchich 08:33 28.april 2023.

    Na srečo moj telefon ne zmore prebrati qr kod !!! ! !!! In jih tudi NIKOLI Ne bo !!! ! !!!